sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Miksi Islannin ei olisi pitänyt voittaa euroviisuja

Eilen oli euroviisujen finaalit. Kuten suunnilleen joka toinen vuosi, tuli kisat katsottua. Tänä vuonna omaksi suosikikseni laulukisoista valikoitui Islannin esitys. Lähinnä, koska se on ainoa, jonka muistan enää tässä vaiheessa. Tätä on aika vaikea unohtaakaan:

Hätshih pröh ätshii

Ennen kisoja Spotify itse asiassa kertaalleen suositteli tätä biisiä minulle. En tiennyt, että se edes on euroviisuissa, ja kertakuuntelulla totesin täysin läpipaskaksi mölinäksi. En ole ihan varma, olenko vieläkään muuttanut mielipidettäni asiasta, mutta oli se silti paras tarjolla olleista tekeleistä. Eli nappisuositus Spotifyltä. Tällä esityksellä lopulta irtosi itse kisassa sija 10, ja pelkillä oikeilla äänillä (=katsojaäänet) olisi sijoitus ollut jopa kuudes. Suomestakin katsojilta lähti täydet 12 pistettä, mutta voitto ei tosiaan jäänyt haaviin.

Helppoahan se olisi aina puolustella, miksi oman suosikin olisi pitänyt voittaa, koska totta kai se oli omasta mielestä paras. Mutta miksi sen ei olisi pitänyt voittaa, on ehkä kiintoisampi kysymys. Lisäksi ihmisiä kiinnostavat enemmän kielteiset otsikot, ja näin euroviisuistakin saa vähän jännempää juttua irti.

Aloitetaan siitä ilmeisestä syystä. Musiikillisesti tämä on vähän sama, kuin joku raastaisi juusoraastimella tärykalvoja samalla kun joku toinen oksentaa vieressä kovaan ääneen (mut silleen hyvällä tavalla). Itse esitystä olisi ehkä myös hieman kiusallista katsoa vanhempien kanssa, eli siitä miinus. En tiedä miten reagoida, kun piikikäs lateksi-ihminen huutaa naamaan, mutta todennäköisesti kaikki reaktiot ovat yhtä väärin. Toisaalta, aloin tykätä biisistä enemmän vasta esityksen nähtyäni, eli ilmeisesti se kuitenkin oli mielestäni hyvä, vaikka en sitä mummolle näyttäisikään.

Jälkimmäinen pitää paikkaansa aika kirjaimellisesti. 2018 vedon voi katsoa vaikka tästä.

Lisäksi en ymmärrä sanoja biisistä, enkä varmaan ymmärtäisi vaikka ne olisivatkin englanniksi. Kappaleen nimi Hatrið mun sigra, "viha vallitsee", ei kuitenkaan maalaa kauhean positiivista kuvaa, kuten ei myöskään koko tekstin käännös, eli hupaisa ja elämäniloinen euroviisutunnelma on pilalla, vaikka nahkaa ja lateksia onkin lavalla. Ilmeisesti myöskään poliittisia mielenilmauksia ei katsota hyvällä, eli tuloksien julkistamisen yhteydessä suoritettu Palestiinan lipun heiluttelu Israelissa järjestetyissä viisuissa ei ollutkaan hyvä idea. Hups.

iceland in 2020: *banned*

Oikeasti ainoa syy, miksi Islannin ei olisi pitänyt voittaa, on heidän pelottavuutensa ja viikkoja kestävät painajaiset tämän esityksen jälkeen. Olihan sitä euroviisuissa onneksi kuitenkin muutakin siistiä. Kuten yleisöäänestyksen voittanut joikaava norjansaamelainen (oli siinä esityksessä kaksi muutakin tyyppiä, mutta ei ne ketään oikeastaan kiinnosta):

Jäi mieleen enimmäkseen siitä syystä, että mietin koko ajan tästä esityksestä aiheutuvan mielipahan määrää. Jälkikäteen kuunneltuna tämä oli yksi omista suosikeista Islannin, Tsekin ja Azerbaidzhanin ohella.

Tai tämä vanha tuttu joulukuusi väliaikashow'sta:

Lordin ohella ainoa asia, jonka muistaa euroviisuista yli kymmenen vuoden takaa. Kiinnostava osuus tästä väliaikaohjelmasta alkaa siinä suunnilleen seitsemän minuutin kohdalla.

Tai Madonna:

Menihän se veto aika penkin alle, mutta toisaalta, Madonna oli se, joka sai heikosta setistä miljoonan ja päätyi taas keskustelunaiheeksi, eli ehkä hän sai sen mitä halusi.

Tai tämä kontekstista irrotettu ruutukaappaus Italian kappaleesta:


Opin kuitenkin jopa jotain hyödyllistä. Makedonia on tästä vuodesta lähtien nimittäin Pohjois-Makedonia. Eikä maa itse asiassa ennenkään ollut Makedonia, vaan "entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia - EJTM". Herää vain kysymys, missä on Etelä-Makedonia? Ehkä se esiintyy ensi vuonna euroviisuissa (Balkanin niemimaan tuntien tämä ei edes ole vitsi). Sitä odotellen, näitä kuvia ja näitä tunnelmia:


PS: Alankomaat voitti "oikeiden sääntöjen mukaan" kilpailun. Meinasi unohtua mainita. Aika väsähtänyt veto oli omasta mielestäni, vähän kuin Coldplaysta ja Imagine Dragonsista olisi kerätty kaikki huonot puolet yhteen kappaleeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti