Remontti- ja sisustusblogi KHNM esittelee nyt viisi Ikean lamppua, joista on ikävä yrittää saada pölyjä pois.
Ikea PS 2014
Harmi, ettei tästä Kuolontähdestä voi räjäyttää pölyjä pois, se on nimittäin aika kenkku puhdistettavaksi. Varsinkin sisäpuolen hinkkaaminen vaatii erityistä tarkkuutta, etteivät muoviliitokset natise liitoksistaan. Vaihtoehtoisesti lampun voi pitää aina kiinni, jolloin se on pallon muotoinen, mikä on helpompi putsata. Malliesimerkki kuitenkin siitä, kuinka yksinkertaiset asiat (kuten lampun omistamisen) voi tehdä itselleen vaikeaksi.
Grimsås
Kuinka puhdistaa pölystä lampunvarjostin, joka itsessään näyttää jo pölyhuiskalta? Todennäköisesti helpoin ratkaisu on ottaa polttimo pois, ruuvata härrävärkki irti katosta ja pikkuisen mätkiä seinää sillä. Lampulla, ei polttimolla. Seuraavassa remppa- ja sisustusblogissa käsitellään, kuinka saada pöly irti seinästä.
Skymningen
Tämä turbiini on toki siitä näppärä, että "yläosan" puuttuessa suurin osa pölystä valuu sen läpi, mutta riittävän kauan kun malttaa odotella, niin kyllä tähänkin pölyt saa kerättyä. Ja sitten kun saa, niin myllyn lapojen hinkkaaminen tulee todella tutuksi, sen verran monta niitä löytyy. Keskusosan saaminen puhtaaksi se vasta työmaa onkin. Parempaa käyttöä tälle lampulle varmaan olisi sen laittaminen katolle tuulimyllyksi.
Knappa
Mitä enemmän objektissa on pinta-alaa, sitä enemmän siinä on pölyä. Selkeä luonnonlaki. Tämä neliulotteinen Knappa-luonnonoikku sen sijaan on kaikkea muuta kuin selkeä. Kyseessä on varmaan konseptiobjekti, jossa on pyritty ahtamaan mahdollisimman pieneen tilaan mahdollisimman paljon pinta-alaa, siinä ilmeisesti hyvin onnistuen, koska tämän puhdistamiseen kannattaa suosiolla varata koko päivä.
Kristaller
Aito kattokristalli on merkki siitä, että ihmisellä on varaa palkata sisäkkö huolella putsaamaan kattokristalli oikein. Ei hän sitä itse ainakaan tomuta, hinkkaa ja kiillota. Feikki kattokristalli yhdistää kuitenkin kaikki huonot puolet tästä kuviosta: se ei ole aitoa kristallia (todennäköisesti muovia), sen omistajalla ei ole varaa palkata sisäkköä, ja mikä pahinta, sen joutuu itse putsaamaan.
Mutta onko kattolampun pölyttymisellä oikeasti väliä? Asiantuntijatutkimukset osoittavat, että on. Lamppujen puhdistaminen katonrajassa yleensä vaatii tikkaiden käyttöä apuvälineenä, mikä on merkittävä tapaturmariski. Kasvanut tapaturmariski johtaa puolestaan suoraan kasvaneeseen vakavan vammautumisen todennäköisyyteen kodeissa, joissa lamppuja joudutaan useammin ja vaikeammin puhdistamaan. Tämä on vakavaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti