tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kuinka puhdistaa seinä pölystä

Siivous- ja siisteysblogi KHNM kertoo nyt, kuinka puhdistat pölyn seinästä.

1. Etsi seinä
Ensimmäinen tehtävä seinän puhdistamisessa on luonnollisesti seinän löytäminen. Seinä löytyy yleensä katon ja lattian välistä. Seinän erottaa myös katosta ja lattiasta helposti siitä, että siinä missä em. pinnat ovat vaakasuorassa, on seinä pystysuorassa. Tämä riippuu tosin hieman siitä, kuinka kova sorbuskrapula arkkitehdillä on ollut ja miten hyvin kulmamitta on pysynyt kädessä.

Kun olet löytänyt mielestäsi pystysuoran pinnan, on hyvä varmistaa, että se on oikeasti seinä potkaisemalla sitä tukevasti. Jos jalka menee läpi, olet todennäköisesti löytänyt oven, ikkunan tai Gyproc-seinän. Oven ja ikkunan kohdalla suosittelen etsimään muuta potkittavaa, Gyprocin kohdalla jotain oikeaa seinämateriaalia. Jos jalka ei mene läpi, olet todennäköisesti seinän äärellä.

Jos olet epävarma potkun sopivuudesta, kokeile ensin pienelle alueelle huomaamattomaan kohtaan. 

2. Etsi pöly
Pöly on yleensä helppo löytää seinästä. Se on sellaista harmaata nukkaa, jota usein kertyy seiniin ajan ja lamppujen puhdistamisen myötä. Jos esimerkiksi tapettien väri haalistuu vuosien saatossa, on mahdollista, että se itse asiassa onkin peittymässä pölyyn.

Kun olet mielestäsi löytänyt pölyä seinästä, on hyvä varmistaa, että se on oikeasti pölyä lyömällä seinää. Jos pöly lähtee varisemaan, tai harmaaseen pintaan jää nyrkinkuva, on epäilty aine todennäköisesti pölyä. Jos ei, sinulla on varmasti vain todella rumat tapetit, joiden poistamista voi suositella ensitilassa.

3. Valmistele siivousvälineet
Ennen tositoimiin käymistä on syytä kaivaa esille vermeet, joilla pöly saadaan irti seinästä. Yleensä tähän tarkoitukseen riittää pölyjen pyyhintään tarkoitettu liina. Mikrokuituinen on hyvä, joskin muutkin mallit toki käyvät. Viimeisenä keinona voi käyttää myös talouspaperia, mutta ainoastaan todellisessa hätätilanteessa, esimerkiksi jos seiniä arvioivat vieraat ovat jo oven takana.

Jos seinän pinta ei ole liian huokoinen, voi pesuvälinettä hieman kostuttaa. Liian tujuja pesuaineita ei kuitenkaan kannata käyttää. Esimerkiksi tärpätillä saa yhtä sun toista puhtaaksi, mutta maalattu seinä saattaa puhdistua vähän liikaakin.

Terävä ja metallinen siivousliina ei ole suositeltava vaihtoehto.

4. Siivoa seinä
Pyyhkäise pöly siivousvälineellä seinästä.

5. Siivoa siivousvälineet
Siivouksen jälkeen ei kuitenkaan urakka vielä aivan ole ohitse. Lopuksi pitää vielä nimittäin luutu heittää roskiin. Tai mikä parempaa, polttaa. Näiden asioiden kanssa ei voi olla liian varovainen, jotta vältetään pölyn pääseminen takaisin asuntoon. Siivous on nimittäin täysin turhaa, jos sitä joutuu tekemään kuukausittain.

Rätistä kannattaa päästää irti ennen sen sytyttämistä.

6. Palauta seinä paikalleen
Kun seinä on puhdistettu, kannattaa vielä varmistaa, että se on siellä missä kuuluukin. Esimerkiksi voimakkaasta pyyhkäisystä seinä saattaa liikahtaa jopa kaksi metriä. Naapurisovun säilyttämiseksi onkin tärkeää pitää seinä siinä, missä sen kuuluukin olla. Ja onhan siitä itsellekin valtavasti haittaa, jos yhtäkkiä asuntoon ilmestyy uusia neliöitä.

Siivous- ja siveysblogi KHNM toivottaa hauskoja puhdistushetkiä!

PS: Oikofix.comin mielestä sorbuskrapula ei ole oikea asia. Voiko tällaiseen kieliopin tarkistajaan luottaa?

1 kommentti:

  1. Kiitos näistä vinkeistä seinien pölyjen pyyhintään liittyen. Täytyisi itsekin tehdä pölyjen pyyhintä seiniltä kun edellisestä kerrasta on jo aikaa kulunut. Siivousvälineiden osalta kaverini ehdotti jo kokeilemaan kuitukangasliinaa koska hän ainakin koki, että vielä paremmin sai pölyt pyyhittyä pinnoilta kuin mikrokuituisella liinalla. Samalla liinalla hän on myös kertomansa perusteella hoitanut vaikeampien tahrojen poiston aineen kanssa. Täytyy siis ehkä kokeilla kyseistä liinaa kun pölyjä alan pyyhkimään seiniltä ensi viikolla. https://www.jukkapackalen.fi/kuitukangas

    VastaaPoista