keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Ensimmäinen kuva mustasta aukosta

Tänään julkaistiin historian ensimmäinen oikea kuva mustasta aukosta. Yllättävän pitkään siinä menikin, mustat aukot ovat kuitenkin ajatuksena olleet olemassa jo 1700-luvun lopulta saakka. Ilmeisesti omat haasteensa on kuvata taivaankappaletta, joka imee itseensä kaiken valon. Aukko itsessään näyttää itse asiassa yllättävän vähän mustalta, keskusta on lähempänä tummaa oranssia:


Vaikka en ole mikään mestarikuvaaja, niin tässä kyllä äkkiseltään huomaa paljon petrattavaa. Esimerkiksi tarkennus ei ole ihan osunut kohdalleen, ja kuva näyttää hieman tärähtäneeltä. Mustan aukon tapaisessa liikkuvassa kohteessa kannattaisikin käyttää lyhyempää suljinaikaa, ettei lopputulos olisi näin sumea. Myöskin lähemmäs zoomaaminen varmasti parantaisi laatua.

Ehkä tämä kuva on joillekin kuitenkin hieman pettymys. Itsellenikin se oli vähän. Onneksi jokaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu. Otin nimittäin Photoshopin pitkästä aikaa käyttöön, ja hieman selkeytin kuvaa, jolloin musta aukko mielestäni näkyy tarkemmin. Toivon, että tämä kuva on hyödyksi tieteelle, eikä seuraavaan otokseen mene taas 200 vuotta:


Rehellisesti sanottuna voin tosin nyt myöntää, että en minä Photoshopia käyttänyt, ei minulla sellaiseen ole varaa. Paintilla tarkensin. Oikeasti kuva on kuitenkin hieno juttu (se ensimmäinen kuva siis), ja ilmeisesti tällä suttumössöllä saadaan jotain Einsteinin juttujakin todistettua. Esimerkiksi Youtubesta löytyy videoita, joissa kuva ja sen synty on tarkemmin selitetty. Itse en oikeasti kehtaa edes yrittää. Tyydyn vain katsomaan näitä videoita ja tuntemaan oloni pieneksi.

Tieteellä ei kuitenkaan tämänkään kuvan myötä vielä ole tarkkaa vastausta oleellisimpaan mustiin aukkoihin liittyvään kysymykseen: mitä tapahtuu, jos sitä koskee sormella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti