keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Miltä ohjelmiston ylläpito tuntuu

 
Kuvittele, että olet rakennustyömies. Olet saanut myytäväksi tulevan talon jo lähes valmiiksi. Jäljellä on enää vain viimeisiä loppusilauksia lopullista asiakasta varten, kuten seinien maalaamista ja listojen asentamista. Eihän talo kaunein talo toki ole, mutta ei kuitenkaan mikään slummihökkeli: siitä löytyy kuitenkin neljä oikeasta puusta tehtyä, umpinaista seinää ja sateen pitävä peltikatto.

Kun alat tekemään näitä viimeisiä viimeistelyhommia, huomaat jo ensimmäisellä kahvitauolla ison puutteen: joku on unohtanut vetää vesiputket kämppään. Soitat työmaamestarille, joka toteaa, että hupsis, näin pääsi käymään. Hän kuitenkin lupaa laittaa parhaat miehet asialle, ja että asia on huomiseksi kunnossa. Ennen kuin huomaatkaan, putkimiesarmeija onkin saanut juoksevan veden asuntoon.

Tai ainakin suurimmalta osin veden. Keittiön hana kuitenkin tuuttaa pihalle epäilyttävän väristä liejua. Asennat siihen paremman puutteessa maagisen taikafiltterin, sillä putkimiehet ovat jo häipyneet seuraavalla työmaalle. Onneksi suodatin pitää suurimman osan ajasta. Silloin tällöin hana tiputtaa hieman ruskeaa nestettä, mutta se valuu onneksi suoraan viemäriin eikä ole ongelma. Ja tiedät, että sen ehtii myöhemminkin korjata.

Jatkat hommia ja alat kilkuttelemaan listoja paikalleen, kunnes rakennustarkastaja soittaa. Ilmeisesti taloon on jäänyt rakentamatta myös sprinklerijärjestelmä, joka on hänen sanojensa mukaan "pakko olla". Olet eri mieltä, mutta joudut antamaan hänen auktoriteettinsa alla periksi. Ilmoitat asiasta työmaamestarille, joka taas lupaa hoitaa homman huomiseksi. Kuluu kuitenkin päiviä, eikä asialle tapahdu mitään.

Saat listat asennettua odotellessa, ja olet kevyen toiveikas, että kyllä tämä talo vielä saa onnellisen omistajan. Lattialla kykkiessäsi olet kuitenkin havainnut pieniä hiirenpaskoja lattialla, mitkä herättävät sinussa kummastusta. Seinät ovat kuitenkin uudet. Päätät tutkia asiaa hieman tarkemmin, ja käykin ilmi, että rakennusvaiheessa on hieman oiottu mutkia, ja ihan hienon näköisten seinien kulmista pääsee pienjyrsijä helposti läpi sisälle sotkemaan.

Jätät seinien maalaamisen myöhemmäksi, sillä päätät siivoilla jätökset ja tilkitä vähän seiniä. Siistimisen jälkeen tilkitseminen loppuu kuitenkin lyhyeen, sillä jo viiden minuutin perusteella legendan tason saavuttaneet siistimiskykysi ovat tulleet myös muualla tunnetuiksi. Pian saatkin viereiseltä työmaalta pyynnön tulla siivoamaan. Et oikein ehtisi, mutta työmaamestari vahvasti patistaa sinua käymään, sillä olet nyt rakennusfirman virallinen siivousguru.

Vaikka työmaa on "aivan vieressä", on sinne vaikea löytää, ja kun lopulta löydät sinne, on rakennus täpötäynnä roskaa. Lattiasta kattoon, seinästä seinään. Siivoilet hiki hatussa, sillä tiedät omallakin työmaalla odottavan tekemistä, joskin hieman ihmettelet, kuinka tällainen jälki on edes millään tasolla mahdollista.

Palatessasi omalle rakennuksellesi huomaat tehneesi ison virheen. Tai jonkun muun tehneen ison virheen. Keskelle olohuonetta on nimittäin rakennettu iso suihkulähde. Kollegasi selittää, että "joku tyyppi" halusi suihkulähteen, ja hänen oli käsketty rakentaa sellainen. Sijoituspaikasta tiedustellessa hän vastaa, että hänen mielestään "se sopi hyvin siihen". Tovin tutkimisen jälkeen selviää, että "joku tyyppi" oli talosta kiinnostunut henkilö. Ei edes ostaja, vaan "kiinnostunut".

Onneksi jokaisella pilvellä on hopeareunus. Sprinkleri on nimittäin viimein asennettu. Rakennustarkastajakin soittaa, ja toteaa olevansa nyt tyytyväinen, joskin hänen mielestään palovaroittimessa itsessään oli jotain omituista, mutta se ei häntä haittaa, sillä "eihän hän itse asu talossa". Tämä "jokin omituisuus" kuitenkin selviää hyvin pian, kun varoitin laukeaa itsestään. Ilmeisesti sprinklerijärjestelmä on kytketty samaan viemäriin kuin keittiön hana, sillä seuraavaksi katossa nököttävä suutin alkaa tunkea pihalle lietettä.

Onneksi saat varoittimen hiljaiseksi, ja sprinklerinkin tulpattua. Mopatessasi lattioita kuivaksi mietit seinissä olevia tilkittäviä reikiä, mystisesti lähes nyrkin kokoisiksi kasvaneita eläimen jätöksiä, ja tämän työn mielekkyyttä. Mietiskely- ja moppaustovi jää kuitenkin lyhyeksi, kun työmaamestari ilmestyy paikalle. Hän on kuullut uudesta suihkulähteestä, ja haluaa nähdä sen toiminnassa.

Aluksi kieltäydyt kääntämästä suihkulähdettä päälle, sillä edellisetkin sotkut ovat siivoamatta ja epäilet vesijohtojen olevan väärin kytketty, mutta mestarin painostuksesta laitat laitteen päälle. Tulokset ovat jotakuinkin sitä, mitä odotit. Ripuli alkaa lentää isolla kaarella jokaisesta kolosta, joka fontanasta löytyy. Ja mikä pahinta, et saa suihkulähdettä enää pois päältä samasta hanasta, vaan joudut katkaisemaan pihalta vesijärjestelmän pääsulusta kaiken veden tulemisen.

"Hyvä se on. Ja erinomaisella paikalla", toteaa työmaamestari esittelyn jälkeen. Sisälläsi alkaa hiljalleen kiehuttaa, mutta annat asian olla. Jäätyäsi yksin jatkat siivousta, nyt lisäriesanasi suihkulähteen aiheuttamat saastat. Kaikkien maailman odotusten vastaisesti saat kuitenkin talon siivottua. Olet kuitenkin hieman hämmentynyt, sillä nyt huomaat nurkkiin ilmaantuneiden pökäleiden kasvaneen jo varmasti päänkokoisiksi.

Ajatteletkin jo seinien ja lattian maalaamista "käytännön syistä" ruskeaksi, kunnes yhdestä seinästä tulee läpi puskutraktori. "Ympäristö- ja kaavoitusvirastosta päivää. Haluamme varmistaa, että tämä talo yhteensopiva alueen muiden talojen kanssa, ja siksi teemme tähän ja kaikkiin muihin taloihin ison reiän länsipuolen seinään.". Traktorin pakittaessa ulkoa alkaa valua suoranainen vuori jätettä sisälle.

"Niinpä niin", toteat itseksesi kyrpiintyneenä, ja alat lapioida roskia ulos. Tai ainakin yrität. Lapiosi katkeaa kolmannen lapiollisen jälkeen. Ja lauma hirviä puskee seinän aukosta sisään. Ennen kuin ehdit reagoida, pirtin puolelle rynnänneet eläimet alkavat paskoa pitkin kämppää. Saat ainakin vahvistuksen sille, että jokin eläin (tai jotkin eläimet) on todellakin sotkenut taloa, mutta kuinka se on ollut mahdollista, kun talossa on ollut kiinteät seinät?

Käy ilmi, että ei ole. Hirvilauma juoksee päin yhtä jäljellä olevista seinistä, ja huomaatkin, kuinka siinä on kulmassa saranat. Seinä toimii kuin jättimäinen ovi, ja elukat karkaavat pihalle. Tiedusteltaessa asiaa aiemmin työmaalla hommissa olleelta jampalta saat vastaukseksi: "joo, tehtiin yhdestä ovesta seinä, se oli näppärämpi rakennusvaiheessa. Ei tarvinnut aina kulkea ovesta".

Harkitessasi olemassaolosi mielekkyyttä alkaa ketjureaktio. Ulkona kirmaillessaan hirvet nimittäin kääntävät talon vesijärjestelmän takaisin päälle. Suihkulähde alkaa tuutata pihalle paskaa, kuten totuttua. Palohälytin laukeaa omia aikojaan, aktivoiden sprinklerin, niin kuin voi ennakoida. Ja keittiön hana tiputtaa ruskeaa vettä.

On hankala sanoa, mikä tässä yhdistelmässä on palonarkaa. Ehkä se on avoimesta seinästä sisään hyökyvä ulkoilma. Ehkä se on hirvien sivutuotteena ilmaan lisäämä metaani. Ehkä se on keittiön hanan taikafiltteri. Ei kuitenkaan kulu montaa sekuntia, kun kirjaimellisesti koko paska leimahtaa ilmiliekkeihin, ja ehdit itse niukin naukin pelastautua ulkopuolelle.

Työmaamestari näkee savun jo kaukaa, ja lähestyy kiireellä työmaata. Hän katsoo ensiksi sinua, sitten roihuavaa rakennusta, ja jälleen sinua, todeten: "parempi pitää kiirettä, uusi ostaja on muuttamassa tuohon perjantaina iltapäivästä"

Onnea uuteen kotiin. Suola ja leipä maksaa extraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti