keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 26. päivä

KHNM-blogin vuosittaisiin jouluperinteisiin kuuluu yhden luukun avaaminen joulukalenterista. Tähän mennessä aiempina vuosina on jo avattu luukut 19 ja 23. Tänä vuonna on vuorossa 26, joka on sen verran korkea luku, että sitä ei kaikista joulukalentereista löydy. Mutta toisaalta, onhan tämän blogin joulukalenterikin hieman keskimääräistä parempi. Kyse ei suinkaan ole siitä, että en ehtinyt/muistanut/viitsinyt kirjoittaa vuosittaista joulukalenterijuttua ajoissa.

Luukun 26. takaa paljastuu paljon jouluaiheisia haikuja, noita jokaisen helposti ymmärtämiä lyhykäisiä runoja. Esimerkiksi juurikin tällaisia:

Olisi haiku
Mi kertoen joulusta
Toisi se ilon

Kolme säettä, joissa pelataan tavujen määrällä. Yksinkertaista. Tämä seuraava runo kertoo siitä, kuinka on vaikea keksiä joululahjoja sille rakkaimmalle ihmiselle:

Joululahjoja
On vaikea keksiä
Ero edessä

Onneksi kaikkia lahjoja ei kuitenkaan tarvitse itse keksiä. On nimittäin eräs parrakas ja punanuttuinen kaveri, joka osaa kyllä auttaa pakettien kanssa tilanteessa kuin tilanteessa:

Joulupukki jou
Lupukki valkoparta
Vanha ukki ei-

Mutta vaikka monelle ihmiselle joulu onkin erittäin lahjakeskeistä aikaa, niin on hyvä muistaa, etteivät paketit ole se kaikista tärkein asia. Lahjaa tärkeämpi on sen takana oleva ajatus. Vaikka hevosenpää ei ole kummoinen lahja, niin kannattaa miettiä mitä lahjan antaja haluaa sillä sanoa.

Vaikka ulkona
Pauhaa paukkupakkanen
On sydän lämmin

Ilmeeni, kun olen herkkä runopoika.

Jouluun, ja ennen kaikkea sen odotukseen, kuuluvat myös erinäiset tapahtumat. On joulunavajaista, joulutoria ja muuta joulu-etuliitteistä kissanristiäistä. Seuraava haiku kertookin useita kaupunkeja (esimerkiksi Oulun) sekaisin pistäneestä Coca-Colan rekkakiertueesta:

Ilmainen cocis
Aa aa aa jumalauta
Aa ei helvetti

Jouluisin on juomisen lisäksi myös kiva syödä. Tämä runo onkin omistettu joulupöydän herkuille:

Laatikko kinkku
Rosolli puuro lohi
Konvehti torttu

Pitää muistaa kuitenkin kaiken tämän hiljalleen laantuvan touhotuksen ohella ne tärkeimmät: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

Maailmanrauha
Se tärkein joululahja
Maailmanrauha

Veikkaisin, että monelle on tämä runojen haikuformaatti tuttu (jos ei aikaisemmin ollut, niin nyt on), mutta moniko on kuullut tankasta? En nyt puhu niistä seksipöksyistä, vaan toisesta japanilaisesta runomuodosta. Formaatti on lähes sama kuin haikussa, mutta rivejä on kaksi lisää, ja säkeiden tavut menevät 5-7-5-7-7 mallilla. Askartelin yhden tällaisenkin joululomasuunnitelmistani:

Joululomani:
Kotiin joulupyhiksi
Välipäivät päisn
Darrassa takas töihin
Tai sitten rokulia

Minua saa haastaa siitä, kuinka monta tavua sanassa "päisn" on. Puolustaudun sanomalla, että minulla ei ole mitään havaintoa asiasta. Toivottavasti kuitenkin löydät näistä runoista jotain kaunista, jotain syvällistä, jotain sieluasi vavahduttavaa, jota voit sitten ensi jouluna muistella, koska tälle vuotta ei enää valitettavasti kauheasti kerkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti