maanantai 15. lokakuuta 2018

Kuukauden soittolista: Lokakuu 2018 (Scooter-spesiaali)

Scooter tulee Suomeen! Scooter tulee Ouluun! Scooter tulee!

Scooter vetää marraskuun alkupuolella keikat Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa, ja itse olen jo asiasta aivan pähkinöinä. Liput on hankittu jo kauan aikaa sitten. Olen itse asiassa hieman yllättynyt, ettei keikkoja myyty loppuun yhtä nopeasti kuin vaikkapa Ed Sheeranin vetoja, mutta hiljaa hyvä tulee. Scooterin näkeminen on ollut yksi asioista bucket listilläni, joten odotan iltaa jo kuin kuuta nousevaa.

Odotellessa tein listan 40:stä Scooterin biisistä. En sano, että kyseessä olisivat parhaat 40, mutta ainakin mielenkiintoisimmat 40 näin henkilökohtaisesta näkökulmasta. Yritin kuitenkin laittaa ne edes paremmuusjärjestykseen, mikä on sinänsä mahdoton urakka, sillä melkein kaikki niistä ovat yhtä hyviä. Yritin silti. Mutta aloitetaan se laskenta. Lainatakseni H.P. Baxxteria:

Coming at yaaaa, like Cleopatraaaa

 

40 Sex Dwarf
Ihan kauhea cover-biisi, sanat ovat yököttävää irstailua ja viiden markan teknoinstrumentit särkevät lähinnä päätä. Mutta kun mini-minä vuosia sitten kuunteli Scooterin biisiä, jossa sanottiin sex, meinasi vähän jännittää. Ainakin on jäänyt mieleen.

39 I Was Made for Lovin' You
Scooter on ollut yllättävän aktiivinen covereiden tekemisessä. Lähes joka levyltä löytyy yksi, joskin yleensä niiden hittien ja täytebiisien jälkeen, joten harva niitä ikinä kuuntelee. Ehkä ihan syystäkin.

38 Break It Up
Kyllähän nämä jampat taitavat myös herkän mies ja kitara (ja syntikka) tunnelmoinnin. Hankala kuvitella slovareita Scooterille, mutta näin on päässyt käymään. Ainakin vuonna 1996, ei ole vahinko onneksi montaa kertaa sen jälkeen toistunut.

37 Always Look on the Bright Side of Life
Tässä vaiheessa elämää alkaa olla vähän vaikea enää tietää, kumpi on enemmän huumorimusiikkia, Scooter vai Monty Python. Siksi tämä eeppinen cross-over oli oikeastaan ennakoitavissa. Ja pahaltahan se kuulostaa. Kaksi plussaa ei välttämättä olekaan plussa. Mutta ei sitä kuitenkaan pidä ottaa vakavasti.

36 Well Done, Peter
Koostuu lähinnä huutamisesta, huohottamisesta, vasaran lailla korvaan hakkaavasta bassorummusta ja hyttysen ininästä (miten tämä eroaa keskiverrosta Scooterin tuotannosta). On tämä silti parempi kuin Bright Side of Life-cover.

35 Stripped
Ennen Scooteria kahdella alkuperäisjäsenellä H.P. Baxxterilla ja Rick Jordanilla oli Celebrate the Nun synthpop-bändi. Toisinaan ehkä juuri tästä syystä Scooter tekee vähän hassuja synacovereita. Tässä on yritetty versioida uudelleen Depeche Modea, eikä kyseessä edes ole huonoin Depeche Mode-cover, jonka olen kuullut. Kerran nimittäin lauloin itse Singstarissa Enjoy the Silencen.

34 Summer Wine
Nämä coverit menevät hetki hetkeltä oudommiksi. Nyt on pysytty kohtuullisen uskollisena alkuperäiselle, eikä ole lähdetty mitään enempiä teknokikkailuja lisäämään.

33 Rebel Yell
Nämä coverit menevät hetki hetkeltä oudommiksi. Nyt on puolestaan otettu vähän enemmän taiteellisia vapauksia uudelleenversioinnin kanssa. Happy hardcore-veto Billy Idolin Rebel Yellistä. Toimii kai.

32 Down to the Bone
Mielestäni Sheffield on yksi Scooterin aliarvostetuimmista levyistä. Myönnettäköön, siellä oli aiemmin kuultu kauhistus nimeltä Sex Dwarf, mutta muuten se sisältää yllättävän hyvää settiä suhteutettuna siihen, ettei kukaan tiedä levystä. Tämä on toimivaa teknopauketta. Ei tosin mikään bilebiisi, ehkä juuri sellaisten puutteeseen Sheffield aikoinaan kaatui ja maatui.

31 All I Wanna Do
Ehkä yksi kovimmista Scooterin introista. Tiukka junkkabiitti, ja tempo pysyy muutenkin korkealla koko biisin ajan. Tolkutonta menoa.

30 The Logical Song
Silmissäni ensimmäisen kolauksen Scooter kuitenkin koki tämän biisin myötä. Olin nimittäin The Logical Songin julkaisuun asti uskonut naiivisti, että he kirjoittavat ja tekevät kaikki biisinsä itse. Sain kuitenkin tietää, että näin ei oikeasti olekaan. Tämänkin kertsi on Supertrampin The Logical Songista, ja myös aiemmissakin kappaleissa on ollut paljon lainauksia. Tämän havainnon jälkeen mikään ei enää palautunut ennalleen, ja ymmärsin täysin musiikkiteollisuuden raadollisuuden. En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta tämä on myös Scooterin kuunnelluin kappale Spotifyssä.

29 Take a Break
Jos (täysin hypoteettinen tilanne) joskus (tätä ei siis koskaan tapahdu) sattuisi niin (mutta ei satu), että alkaisin Itämeren piraatiksi, niin tässä olisi eeppinen merirosvoanthem.

28 4 AM
Toinen, ehkä vielä kertaluokkaa kovempi, kolaus Scooterin maineelle tuli muutamia vuosia myöhemmin tämän biisin myötä, joka on korkeintaan hieman suttuinen hiilikopio Otto Knowsin Million Voicesista keskinkertaisilla vokaaleilla. The Logical Songissa oli kuitenkin aika paljon omaakin, mikä auttoi antamaan sen vielä anteeksi. Muutenkin Scooter lähti mielestäni vähän väärään suuntaan näillä EDM-tekeleillään.

27 How Much Is The Fish?
"Siis mitä, How Much Is The Fish sijalla 27". Joo, puhki kuunneltu, eikä muutenkaan ole mielestäni kauhean hyvin aikaa kestänyt. Vaikka se kertsi onkin tarttuva, niin ei se oikein enää ainakaan itselle enää iske.

26 Liquid Is Liquid
Joskus, vuosia sitten, kävin äitini kanssa tiukkaa keskustelua siitä, onko Liquid Is Liquid vai A Little Bit Too Fast parempi biisi The Stadium Techno Experience-levyltä. Väitin kivenkovaan jälkimmäistä. Nyt vuosien jälkeen on todettava, että kyllä äiti tämänkin tiesi paremmin.

25 Nessaja
Nessaja ja The Logical Song julkaistiin peräjälkeen, ja minulla oli pitkään vaikeuksia erottaa niitä toisistaan, sillä molempien kertosäkeessä on sama heliumääninen naislaulaja. Ja ovat nämä kaksi muutenkin aika pitkälle edelleen sama asia. Voisivat vaikka tällä listalla huoletta vaihtaa sijoituksia päittäin.

24 Weekend!
Tästä musiikkivideosta jäi aikoinaan vain mieleen paljaana heilahtelevat rinnat. Tai eivät ne mihinkään heilahdelleet, kiinteää tavaraa olivat. Nyt kun videota katsoo uudelleen, niin mieleen jää oikeastaan kaikki muu (saattaa sisältää paljasta pintaa, ehkä):


Kaljut munkit, selästä läpi työntyvä naama ja luolamies-H.P:t häiritsevät muuten lupaavalta vaikuttavaa puolisemiä. Jos joku osaa vastata kysymyksiin mitä, miksi, missä ja milloin tähän videoon liittyen, niin haluaisin kyllä tietää.

Myös The Bloodhound Gang on tehnyt tästä coverin:


Kevyen unettavaa materiaalia.

23 Transcendental
Tämä oli yksi ensimmäisistä albumien täytebiiseistä, joita kuuntelin vähän "aikuisemmalla" korvalla. Transcendental auttoi huomaamaan, että Scooterilla on ihan hyviä vetoja myös hittien ulkopuolella. Ja hyvinkin erilaisia kuin ne tutuimmat kappaleet. Ei toki mitään mestariteoksia, mutta on tämäkin sinällään ihan perustoimiva trancezipale.

22 Crank It Up
Gabbaaaaaaaaaaaaaaaa. No ehkä Scootteria ei vakavalla naamalla voi gabbaksi sanoa, mutta kivan äkäistä pauketta moneen muuhun kappaleeseen verrattuna.

21 Maria (I Like It Loud)
Tästähän olen jo joskus kirjoittanut pitkät pätkät.

20 Bora! Bora! Bora!
Wikipedian mukaan pora on suomea, ja tarkoittaa poraa, joka on kone tai käsityökalu, jossa pyörivä terä tekee lastuamalla reiän kohteeseen. Google Translaten mukaan bora on puolestaan swahilia, ja tarkoittaa parasta, adjektiivi, jota voi käyttää kuvaamaan esimerkiksi erittäin hyvää poraa.

19 Fuck the Millennium
Tässä on sämplätty Jimmy Torresin Wheelsiä, kappaletta, jonka muistan ikuisesti Billys-pannupitsan mainoksesta. Billys - enemmän täytettä, enemmän makua, enemmän kaikkea.

18 J'adore Hardcore
Jadoor hardkoor oli biisi, joka aikoinaan uudelleen sytytti oman liekkini Scooteria kohtaan. Parin vähän heikomman levyn jälkeen yhtye oli hieman alkanut unohtua, mutta tämä oli kuin comeback-kappale. Helposti mukana laulettavaa ja pompittavaa. Menee melkein samaan döp-döp-döp-kategoriaan kuin Maria (I Like It Loud).

17 Habanera (Big Room Mix)
Onnistunein kuulemani remix Carmenin Habanerasta. Ei anneta sen heikentää saavutusta, että se on myös ainoa.

16 Behind the Cow
En koskaan olisi uskonut, että kuulisin Scooteria ja Fatman Scoopia samalla biisillä, mutta kyllä sekin on kaiketi mahdollista tässä maailmassa. Fatman Scoop on siis se räppäri, joka on tunnettu siitä, että hän sanoo aina "put your hands up". Vai olikohan se "jump jump". Ei voi muistaa, menevät aina sekaisin nämä kaksi.

15 Jumping All Over The World
Lisää sarjassa "en koskaan", en koskaan kauheasti pitänyt jumpstylestä genrenä. Sitten tuli Scooter, joka pureskeli sen minulle riittävän helppoon ja kaupalliseen muotoon, ja sitä saattoikin sitten kuunnella. Aitopäiden suosimaa "oikeaa" jumpstyleä en vieläkään oikein kestä.


Tässä bassorummussa on jotain, mikä saa aina voimaan pahoin.

14 Back in the U.K.
Ensimmäinen biisi, jossa muistan kuulleeni moottorisahaa (suunnilleen ajassa 0:10). Eikä kyseessä ole mikään ruosteinen Husqvarna, on kuitenkin sen verran ärhäkän kuuloinen vekotin.

13 Suavemente
Laulaja/MC/mikkiinhuutelija H.P Baxxter vääntää sujuvan englannin lisäksi myös sujuvaa espanjaa:

Ha, hola
Una cerveza, ahh
Una cerveza
Yeah, here we go, jaa
La bamba discotheca

On hänellä ainakin laajempi sanavarasto kuin minulla, en nimittäin tiedä mitä tarkoittaa la bamba discotheca. Varmaan jonkinlaista diskoteekkiä.

12 Apache Rocks the Bottom!
Kyllä jokainen itseään kunnioittava artisti joskus sämplää Apachea. C-osa räjäyttää joka kerta tajunnan. Feattaajaksi on saatu itse Darth Vader. Aika uskomaton setti.

11 Does The Fish Have Chips?
Scooterin kalatrilogian toinen, ja paras osa. Ensimmäinen osa on totta kai "How Much Is the Fish?" ja kolmas osa on Jumping All Over The World-albumin 20 Years of Hardcore-painoksella oleva "The Fish Is Jumping", joka on käytännössä jumpstyle-remix How Much is the Fishistä ja jota ei ole tällä listalla, koska se on huono biisi. Huudatusosuuksien väli tässä on vähän tylsähkö, mutta kun se itse huudatusosuus on pöllitty Blurin Song 2:sta, mikään ei voi mennä pieleen.

10 Faster Harder Scooter
Tästähän se kaikki aikoinaan lähti. Ensimmäinen Scooterin biisi, jonka ikinä olen kuullut. Ja se kuulostaa edelleen yhtä hyvältä kuin aina ennenkin. Nerokkaasti nimetty kappale. Toki "nopeampaa kovempaa potkulauta" ei toimi ihan yhtä hyvin ilman kontekstia.

9 And No Matches
Olen varma, että Jumping All Over The World-levy on tehty jonkin tupakkalakon aikana. Aluksi julkaistiin sinkku "The Question Is What Is The Question?", jossa todetaan seuraavaa:

Wonderful bars fat like Michael's arse
This is an announcement
Please refrain from not smoking
The question is
What is the question?
Yeah, here we go
Alright, make up the crow

Levyltä seuraava sinkku oli tämä And No Matches, jossa todetaan:

You know what
I don't know either
Alright, listen
Three men in a boat with four cigarettes
And no matches
How do they manage to smoke

Kolmannessa sinkussa sanottiin:

I like cigarettes and smoking
Yes!
Dave from Sheffield
Respect to the man in the ice-cream van

Viimeinen ei oikeasti pidä paikkaansa, vaikka olisi voinut olla totta. Kovat nikkikset kuitenkin olleet päällä, kun lähes joka kappaleessa pitää savukkeita pohtia. Voisi melkein jo teemalevystä puhua. Lyriikoiden "sujuvuudesta" voisi tosin päätellä, että ollaan jo vähän tujakempiin aineisiin siirrytty.

Oikea vastaus And No Matches-kappaleessa esitettyyn kysymykseen on tietysti se, että heillä on sytkäri veneessä.

8 Fire
Oma suosikkini Scooterin isoimmista klassikkohiteistä. Alun hämäävä intro, joka johtaa huutoon, joka johtaa niin yksinkertaiseen kitarariffiin, että itsekin sen osaisin soittaa. Puolen minuutin himmailun jälkeen kolme minuuttia tiukkaa biletystä, ilmakitarointia ja vaivaannuttavaa räppäämistä, kun itse yrittää pysyä H.P:n lyyrisessä menossa mukana.

7 One (Always Hardcore)
Joku ilkeä voisi sanoa, että tämä on vain halpa yleisönhuudatusbiisi. Itse olen eri mieltä. Siinä on vain helposti mukana laulettava kertosäe.

6 My Gabber
Se edellinen gabbaviritelmä oli kyllä paljon lähempänä gabbaa kuin tämä. Pariin kertaa olen jo vähän kritisoinut Scooteria laiskuudesta biisien suhteen, mutta mielestäni tämä vetää oikeasti siitä mistä aita on kaatunut.

Kyseessähän on oikeasti hollantilaisen räppärin Jebroerin biisi Me Gabber, jonka hän tässäkin vetää, tosin englanniksi käännettynä ja uudelleenmasteroituna. Erona alkuperäiseen oikeasti on vain se, että H.P. huutaa väliin jotain hölmöä.

Mutta kun se kaikki kuulostaa vain niin perhanan hyvältä.

5 Lass uns tanzen
Yllättäen Saksan Hampurista ponnistavat kaverit osaavat myös saksaa. Tämä vieraskielinen kappale kääntyy jotakuinkin "tanssitaan ja nussitaan, aamulla kuitenkin kuollaan". Sanoja, joiden mukaan on hyvä elää. Helppo julkaista saksaksi vähän härskimpi biisi, ei sitä kukaan kuitenkaan ymmärrä, johan sen Rammsteinkin on todistanut.

Ja nyt kun aiheesta kerran tuli puhetta. Scooter on itse asiassa tehnyt Rammsteinin Pussystä remixin. En tiedä onko nyt yhteensattuma vai ei, mutta kyseessä on itse asiassa enemmänkin mash-up juurikin tähän Lass uns tanzeniin kuin oikea remix. Jälki on loppujen lopuksi aika kauheaa. Alta kuuntelemalla selviää, miksi en valinnut remixiä tälle listalle:


4 In Rave We Trust - Amateur Hour (Anthem Mix)
Aiemmin totesin suhtautuvani hieman nihkeästi Scooterin EDM-viritelmiin, mutta tämä jostain syystä toimii. Ehkä se johtuu taas heliumäänestä kertosäkeessä. Tai tarttuvasta melodiasta. Tai "suhteellisen" selkokielisestä sanoituksesta. On muuten aina yhtä elähdyttävää lukea sanoituksia Scooterin biiseille, joka kerta tulee vastaan tällaisia pätkiä:

Yes!
Aaaagh!
Keep it up!
Rock!
Radical!

Tulee spinning-tunnit ja se tsemppaava ohjaaja huoneen etuosassa taas mieleen.

3 I'm Your Pusher
Valehtelin. Sheffield-levyllä on oikeasti bilebiisi. Ja se on tämä. Ja tämä on yksi parhaimmista, mitä Scooterilla on tarjota. En tiedä, onko tässä soiva soitin säkkipilli, mutta oli mikä oli, niin sellaisia tarvitaan lisää tähän maailmaan. Tietyllä tapaa vähän How Much Is The Fishin kaltainen veto, mutta ilman liian montaa kuuntelukertaa. Vähäinen suosio on kuitenkin sääli, sillä tämä on aliarvostettu helmi Scooterin tuotannossa.

2 Clic Clac
Joskus krapulassa katsoin tästä live-vetoa, ja siinä ohessa ikävä päänsärkyni loppui. Kappaletta, joka parantaa päänsäryn, ei voi olla rakastamatta. Paras instrumentaaliveto Scooterilta, saa aina tanssijalan hyppimään. Tässä vielä se live-pätkä, suosittelen kokeilemaan tätä kankkusessa:


1 Friends
Kaikista hyvistä biiseistä huolimatta silti tämä on se kaikista paras. Klassikko. Uskomaton klassikko. Pianotilutus nostaa aina kyyneltä silmänkulmaan, ja syvälliset lyriikat pistävät miettimään, mikä elämässä on tärkeintä. Tiukka biitti pomputtaa koko kolmeminuuttisen läpi. Vauhtia voi hidastaa korkeintaan kertsissä, jotta jaksaa laulaa vähän lisää mukana. Tähän kappaleeseen tiivistyy kaikki, mikä tekee Scooterista hyvän:

  • Vähän helpoksi pureskeltu (happy) hardcore
  • Tietynlainen kornius
  • Heliumkertsi
  • H.P. Baxxterin järjettömyydet
  • Tarttuvat melodiat
  • "Yllättävän korkea" tuotannon taso
  • Ennen kaikkea hyväntuulisuus
Lähestulkoon virheetön kappale, itseäni vain hieman kaivelee H.P:n vähäinen rooli vokaalirintamalla. Mutta itse asiassa, toiveeni on kuultu, ja vielä voi Scooterkin pistää kertaluokkaa paremmaksi:

0 Friends Turbo
Kaiken kulminaatio. Alku ja loppu. Alfa ja omega. Epsilon ja pii. Se on Friends, mutta lisätyillä Baxxterin huudoilla. Täydellisyyden ilmentymä. Olen kuullut enkelten laulua. Olen nähnyt jumalan silmän. Olen kokenut nirvanan.

Veikkaan, että jos jokaista ihmistä pyydettäisiin tekemään samanlainen 40 kappaleen lista, olisi jokaisella hyvin erilainen lista. Toki Scooterin kymmenestä kuunnelluimmasta kappaleesta yhdeksän oli tässä mukana (eikä se pois jäänyt Scooter Forever ollut edes huono), joten ehkä ne isoimmat hitit tuli käsiteltyä. Tarkoituksena oli kuitenkin ennen kaikkea tarjota kattava läpileikkaus kavereiden tuotantoon, ja se mielestäni tuli tehtyä. Melkein olisi saanut toisetkin 40 biisiä listaan laitettua, mutta jonkinlaista karsintaa oli pakko tehdä. Ehkä sitten seuraavalle Scooterin keikalle...

Lippuja Scooterin 100% - 25 Years & Wicked-kiertueelle voi ostaa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti