(Varoitus: sisältää runsaasti mutkat suoriksi vetävää insinöörimatikkaa)
On kiistämätön fakta, että kaikki James Bond-elokuvat pitää näyttää yhden kerran vuodessa. Vuonna 2018 kyseisiä leffoja on olemassa 26 kappaletta, joskin huhuja numerosta 27 tulee jo tasaisin väliajoin. Ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 1962, joten keskimäärin elokuvia ilmestyy noin 2.15 vuoden välein. Kun vuodessa on päiviä 365, tarvittaisiin vielä 339 elokuvaa lisää, että saataisiin joka päivälle jotain näytettävää. Tähän kuluu vielä noin 728.85 vuotta, eli aika pitkä tovi. Karkauspäivänä voi näyttää uusintana sitten satunnaisen Brosnanin Bondin.
Entä milloin saavutetaan piste, jolloin Nelosella näytetään ympäri vuorokauden ainoastaan James Bondin seikkailuja uusintoina?
Keskimäärin Bond-elokuva kestää 127.19 minuuttia. Kun tähän lisätään mainoksia, sanotaan vaikka arviolta 25% kokonaiskestosta (yleensä varmaan enemmän), saadaan yhden elokuvan näytäntöajaksi 158.99 minuuttia. 24 tuntiin mahtuu osapuilleen 9.06 tällaista elokuvaa, jolloin elokuvia on riittävästi kellon ja vuoden ympäri näytettäväksi siinä vaiheessa, kun 3307:s James Bond ilmestyy. Joudutaan siis odottamaan vielä 7110.05 vuotta, kunnes Nelonen voi omistaa itsensä täysin näille elokuville. Karkauspäivänä voi näyttää uusintana sitten satunnaisia Brosnanin Bondeja.
Tästä tosin nousee esiin mielenkiintoinen ongelma. Koska jokainen elokuva on pakko näyttää yhden kerran vuodessa, mitä tapahtuu, kun aika ei enää riitä näyttää kaikkia sitä vaadittua yhtä kertaa? Joudutaanko poistamaan elokuvia virallisesta James Bond-aikajatkumosta? Vai joudutaanko muuttaman vuoden, tai jopa ajan määritelmä? Ehkä aika sen vielä näyttää. Jommankumman on kuitenkin joustettava, ajan tai Bondin, ja kaikki tietävät miten kova tyyppi Bond on.
Entä milloin saavutetaan piste, jolloin uusinnat Nelosella eivät ehdi edes päättyä ennen kuin uusi Bond elokuva julkaistaan?
Ei koskaan. Vaikka tällainen spekulointi onkin hauskaa, niin joudun vähän vetämään mattoa omien jalkojeni alta ja toteamaan, että itse asiassa Bond-leffojen julkaisutahti on hidastumassa huolestuttavaa vauhtia. Toki myös elokuvien kesto on kasvanut ajan mittaan, mutta se ei riitä kompensoimaan pitkittynyttä julkaisuväliä.
![]() |
Tämä puolestaan näyttää, että kesto on pidentynyt lähes 20 minuuttia vuosien saatossa. |
On ryhdyttävä toimiin James Bondin elvyttämiseksi, ja vaadittava tuotantoyhtiöitä tekemään lisää elokuvia. Muuten voi olla, että James Bond ei olekaan ääretön, ja se saattaa päättyä joskus. Ja jos ei voi enää luottaa siihen, että seuraava Bond-leffa tulee, niin mihin sitten voi enää tässä maailmassa luottaa?
Mutta mitä tästä kaikesta opimme? Emme kauheasti mitään. Toivottavasti kuitenkin ainakin sen, että ei kannata luottaa insinöörimatematiikkaan. Ja että lineaarinen trendikuvaaja ei aina ole paras. Ja että maailman pysyminen raiteillaan on meidän jokaisen vastuulla.
Kaikki lähteet ovat Wikipediasta. Ehkä siihenkin sokeasti luottamisesta on olemassa jonkin sortin opetus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti