sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Lukijakysymys: kuinka tietää kaikki

Kysymyslaatikkoni toimii! Sain ensimmäisen kysymyksen, johon joku rakas lukijani haluaa vastauksen:

Haluan tietää kaiken
- (Ei nimimerkkiä)

Teknisesti ottaen tämä ei tosin ole kysymys. Toisaalta itse kysymyslaatikon tekstikin oli vähän heikosti muotoiltu, joten voin laittaa tämän oman hölmöyteni piikkiin.

Kaiken tietäminen on iso asia, ja aihetta tuleekin lähestyä sen vaatimalla kunnioituksella. Tietäminen ei ole helppoa, saatikka kaiken tietäminen. Voinkin varoittaa jo nyt lukijaa, että edessä on pitkä ja ehkä vähän raskaskin tie. Onneksi kaiken informaation sisäistämisen voi tiivistää kolmen kohdan ohjelmaan, kuten monet muutkin hyvät asiat:

1) Lue kaikki kirjat
Kautta aikain ihmiset ovat koonneet tietoa kirjoihin, kääröihin ja kivilaattoihin. On vanhaa tietoa, uutta tietoa, tärkeää tietoa, turhaa tietoa, julkista tietoa ja salaistakin tietoa. Fyysisiin kirjoihin on sisällytetty uskomaton määrä informaatiota, eritoten vähän vanhempaa sellaista, jota ei mistään muualta enää löydy. Näiden lukemisesta onkin hyvä aloittaa.

Kirjat ovat vakava asia.

2) Lue koko internet
Valitettavasti nykyaikana kirjat ovat vain harmittavan vanhanaikaisia. Siksi ihmiset tunkevat koko ajan informaatiota pienellä vaivalla internetiin. Tämä on kaiken tiedon kerääjälle vähän harmittava tilanne, sillä kaikkien kirjojen lukeminen on suhteellisen helppoa, mutta koko internetin läpi kahlaaminen vaatii hieman enemmän syventymistä asiaan. Riittävällä paneutumisella tämäkin kuitenkin onnistuu, ja paikkaa lopult aukot tiedoissa kirjojen lukemisen jälkeen.

Selkeästi "kiinnostava" sivu tutkittavana.

3) Kertaa kaikki pariin otteeseen
Vaikka kaiken kertaalleen lukeminen onkin hyvä saavutus ja lupaava ensiaskel kaiken tiedon sisäistämisen polulla, on kertaus oikeasti opintojen äiti. Ensimmäisellä lukukerralla voi jäädä päähän ehkä noin 20% luetusta, joten pari toistoa on varmasti tarpeen kaiken tiedon oikeasti sisäistämiseen.

Kirjat ovat vakava asia.

Tämä saattaa toki kuulostaa paljolta tekemiseltä, enkä kiellä etteikö se sitä olisi. Ajan puute voikin koitua hieman ongelmalliseksi. Onneksi ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu. Aloita vain lukeminen kirjasta tai internetin osasta, joka käsittelee ajan manipulointia, ja sen jälkeen aika ei ole enää ongelma.

Myöskin tieto on muuttunut vuosien saatossa, esimerkiksi päänsärkyä ei enää paranneta kuolleilla myyrillä ja valkosipulinkynsillä. Oikean tiedon löytäminen useista tulkinnoista saattaa tuntua kimurantilta, mutta siihenkin on helppo ohjenuora: älä usko tyhmältä kuulostavia juttuja. Tai ainakin ne kannattaa kyseenalaistaa.

Toivottavasti tämä vastasi nimettömän kysyjän kysymykseen. Jos haluat itse kysyä jotain, alla pitäisi olla siihen tarkoitukseen sopiva kysymyslaatikko:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti