perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kuinka selviän kirjoittajan blokista

Kuten edellisestä soittolistatekstistä saattoi vähän haistella, on ilmassa ollut kevään lisäksi pientä writers blockia. Ei oikein ole napostellut kirjoittaa, sillä aiheita ei ole tullut mieleen kuin vain pari, ja nekin ideat olivat huonoja, ja oikeastaan kaikki muu on tuntunut kiinnostavammalta tekemiseltä. Siksi onkin aika miettiä kuinka tästä ikävästä kirjoittajan blokista pääsee ylitse.

Koostin kaikki itse tämän viikon aikana kokeilemani keinot listaan (rakastan listoja), osa kohdista on lainattu netistä ja osa on kai päästä heitetty. Ovat toki sen verran geneerisiä, että voivat hyvinkin olla "tietämättään lainattuja" (eli plagioituja). En tiedä vielä auttoiko oikeastaan mikään näistä, se selviää viikon parin sisään kun nähdään alkaako sitä tekstiä tulla vai ei.

Kokeile uutta lähestymistapaa
Kun kirjoittaa aina samalla tavalla samaan tyyliin, on helppo urautua. Jos painaa syvällä urassa, on pienikin este pysäyttävä, sillä sitä ei pysty kiertämään, koska urassa on ne korkeat laidat, joista ei pääse ylitse. Siksi kannattaa kokeilla uutta virkistävää lähestymistapaa. Kirjoita kokeen vuoksi pitkiä lauseita. Tai ensimmäisessä personaassa. Tai vaikka pää ylösalaisin. Voi olla hyvä idea muutenkin, (oma) veri päässä tekee aivoille hyvää.

Kuuma punapää odottaa soittoasi ;)

Väännä väkisin tekstiä
Tyhjään paperiin paras ratkaisu on paperi, joka ei ole tyhjä. Kun pusertaa väkisin jotain skördeä pihalle, voi kuvitella päässeensä yli kirjoittajan blokista, jonka jälkeen juttu syntyy kuin itsestään. Aluksi tarvitsee vain muutaman lauseen. Muutama heikko lause täydentyy muutamaksi kohtuulliseksi kappaleeksi, muutama kohtuullinen kappale täydentyy muutamaksi hyväksi blogitekstiksi, ja lopulta muutama hyvä blogiteksti täydentyy "Vuoden blogi 2016"-palkinnon voittajaksi sekä yleisön ihannetyttymytty-titteliin.

Vedä pää täyteen
Kanssataiteilijoideni kautta aikain suosima metodi erinäisten teosten tuottamiseen. Prosessi on helppo, sen voi tiivistää seuraavasti:
  • Luonnistuuko?
    • Jos kyllä, vedä kohtuudella 
    • Jos ei, vedä vähän enemmän

Pieni tilkka absinttia/gammahydroksivoihappoa/Flora Culinesse juoksevaa margariinia nostaa kyllä henkisen ja fyysisen jalan pään sisäiseltä jarrupolkimelta toisiin sfääreihin. Kannattaa vain rasvapitoisten kolesterolipärinöiden jälkeen muistaa mitä tuli koettua.

Panikoi
Voit ajatella myös seuraavalla tavalla: jos et saa kirjoitettua mitään, sinä, koko sukusi ja se söpö naapurin pikkuhauva kärsivät kaikki siitä. Ja jos et nyt saa kirjoitettua, niin et todennäköisesti saa kirjoitettua kyllä koskaan ikinä enää muutenkaan. Ja jos saatkin, niin se tulee todennäköisesti olemaan huonompaa tekstiä kuin kaikki tekeleesi tähän mennessä, sillä menetät näppiotteen koko hommaan. Ja jos teksti jonkin sattuman kautta nyt jossain määrin siedettävää olisikin, niin ketään ei kiinnosta, sillä hetkesi meni jo.

Eivät ne teksti pussiin puhaltelemalla kirjoitu. Nobo.

Älä ajattele koko asiaa
Tämähän pätee oikeastaan kaikkiin maailman ongelmiin. Onko tyhjän paperin kammo? Tarpeettoman kovaa stressiä töistä? Hillitön himo syödä kaapissa oleva suklaapiirakka kokonaan yhdeltä istumalta? Ajattele ettei ole, ja yhtäkkiä ei enää olekaan. Tekstiä alkaa tulla, työt tuntuvat paljon hauskemmilta, ja piirakkakin näkee ehkä vielä yhden päivän jääkaapin hyisessä vankilassa, lopullista tuomiopäiväänsä odottaen.

Lue netistä ohjeita blokin selättämiseen
Varmasti joku torspobloggari on joskus kärsinyt samasta ongelmasta, ja on mukapätevänä kirjoittanut aiheesta tekstin. Aina yhtä lohdullinen tieto siitä, että muutkaan eivät osaa, voi auttaa elämässä eteenpäin. On ihan normaalia jos aina ei muillakaan teksti luista, eikä siinä ole mitään hävettävää. Joskus jutut sitten purskahtavat tahtomattakin syliin, ja siinä sitä siivoamista sitten taas onkin. Ja ehkä niistä netin neuvoista löytyy oikeasti jotain apuakin, joskin Internetin apuun luottaminen on aina vähän kyseenalainen valinta.


Huhtikuu sitten näyttää miten nämä keinot toimivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti