maanantai 12. helmikuuta 2018

Tein jutun: Kello

Aika. Tuo ikuisesti eteenpäin liikkuva säihkyvä kuvajainen avaruudessa. Elämämme määrittävä tekijä, josta riippuu syntymämme. Kuolemamme. Kaikkeutemme. Ja silti, se on ainoastaan mielikuvituksemme tuotetta.               

Tunaroivana paskaräpylänä onnistuin eräänä päivänä pudottamaan seinäkelloni lattialle. Uskollisesti vuosia palvellut Prismasta ostettu kympin kello totesi, ettei jaksa enää jatkaa maallista vaellustaan, ja halkesi. Tai vähemmän dramaattisesti, kellotauluun jonkin sortin murtuma. Joka tapauksessa, kello oli käyttökelvoton, sillä se oli ruma, enkä halua rumia asioita elämääni. Hyi.


Tästä tapahtumaketjusta kuitenkin sain loistavan idean. Kellon koneisto kuitenkin edelleen kävi ja kukkui (mikä oli vähän outoa, sillä se ei ollut käkikellon koneisto), joten miksen tekisi siitä uutta kelloa? Kierrätys kunniaan, ja muita latteita iskulauseita. Todellisuudessa inspiraationi kelloprojektiin oli se, että halusin keksiä tekosyyn impata pikaliimaa.


Ensimmäinen homma oli koneiston irrottaminen. Kellosta riippuen tämä on joko helppo tai käytännössä mahdoton tehtävä. Omasta kellostani viisarit lähtivät käytännössä varovasti vetämällä, ja itse koneistokin oli vain parilla muoviklipsillä kiinni. Epäilen, että muutkaan halvat kellot ovat tuskin tätä vaikeampia purkaa.


En ainakaan vielä keräile vinyylejä, joten päädyin tilaaman kellotauluksi tulevan lätyn netistä. Antikvariaatista olisi varmaan saanut jotain tusinahumppaa halvalla, mutta eihän kukaan paskaa seinälleen halua. Sain tilattua Delta Heavyn Nobody But You -vinyylin kympillä, mikä on sinällään aika halpa hinta kellolle. Ja hyvälle levylle, ehkä voisin alkaa keräämäänkin näitä kiekkoja.


Tästä jäi yksi välivaihe valokuvaamatta, mutta maalasin pienoismalliliimalla viisarit valkoisiksi, sillä mustia viisareita on paha lukea mustaa kellotaulua vasten. Sen jälkeen pikaliimalla koneisto kiinni levyn takapuolelle, ja viisarit painamalla koneistoon kiinni. Kannattaa laittaa viisarit "kello 12"-asentoon, sillä satunnaisesti viisarit rätkimällä saa tehtyä vähän omituisessa ajassa olevan kellon.


Tässä vaiheessa liima alkoi päristä jo niin vahvasti, että en hoksannut enää ottaa kunnon kuvaa. Käytännössä kuitenkin lopuksi vielä liimasin/teippasin/rukoilin rautalankapätkän kiinni levyn taakse ripustamista varten. Ilmeisesti rukouksista puuttui uskottavuutta, sillä kuvan viritelmä petti viiden minuutin riiputuksen jälkeen. Ei siis kannata säästellä sen liiman kanssa.


Lopulta viimeiseksi asiaksi jäi sitten jokaisen käsityön paras osuus, eli Instagram-kuvan ottaminen ja tykkäyksistä nauttiminen. Ja onhan se kiva tietää paljonko kello on ilman jatkuvaa kännykän vilkuilua. En tosin muistanut, kuinka äänekkäitä seinäkellot ovat. Tikitys kuuluu nimittäin makuuhuoneeseen asti.

Miltä se itse levy sitten kuulosti? En tiedä, en ikinä kuunnellut, en oikeasti edes omista vinyylisoitinta, joskin pidin tarkkaa huolta siitä, että levy on edelleen kuunneltavissa jos joskus tilanne sitä vaatii. A-puolen biisihän oli hyvää popahtavaa drum'n'bassia:


B-puolelta (tai itse asiassa AA-puolelta, koska ilmeisesti molemmat biisit ovat A-biisejä) löytyi vähemmän popahtavaa drum''n'bassia:


Mutta kumpi on parempi, A-puoli vai AA-puoli? Toisaalta toisessa on kaksi A:ta, toisaalta yleisesti A-puoli on ollut se parempi puoli. Mene tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti