tiistai 16. tammikuuta 2018

Orvoista, oluesta ja relaciones sexualesista

Humble Bundlessa on meneillään itkettävän tunteellisesti nimetty Hope for Orphans-bundle, jossa irtoaa vajaa kymmenkunta peliä vajaalla kympillä. Ei huono diili. Pelivalikoima vain vähän ihmetyttää tässä tapauksessa. Iso osa peleistä on nimittäin FPS:ää, ja vielä isompi osa sotapelejä. Sinällään tämä ei minua haittaa, mutta jos pelejä myymällä kerran yritetään kerätä hyväntekeväisyysrahaa orvoille, niin ehkä siihen kannattaisi valita vähän tyyliltään erilaiset pelit. Harva asia kuitenkaan maailmaan tuottaa yhtä paljon orpoja kuin sodat ja ensimmäisestä persoonasta ammuskelu.

Ohjelmoijana saan myös silloin tällöin lukea pelottavia uutisia siitä, kuinka tekoäly tulee korvaamaan koodarit tekemällä automaattista koodia ihmisten puolesta. Eli tässä vähän koko ajan tekee itseään työttömäksi. Vai tekeekö? En oikeastaan usko. Toki, ehkä joskus joku robottiaivo saattaa pystyä vääntämään jossain määrin toimivaa koodia. Se nyt ei sinällään mahdottoman iso saavutus ole oikeasti.

Kuvahaun tulos hakusanalle "most generic ai stock photo there is"

Ongelmia yhtälöön tuppaa vain tulemaan niin kauan kuin ihmisiä on mukana päättämässä että "tehdään näin", ja viikon päästä että "tehdään noin", ja kuukauden päästä että "ei tehdä oikeastaan mitään". En usko, että piakkoin/ikinä olisi tulossa tekoälyä, joka pysyisi nykyaikaisen ohjelmistokehitysprosessin vauhdissa mukana. Lisäksi, jos tekoälystä nyt tulee niin "tunteellinen" kuin mitä kaikissa uhkakuvissa pelotellaan, niin sen laittaminen ohjelmistokehitykseen ei tuota lopulta robottien vallankumousta, vaan masentuneen, apaattisen ja sisältä sirpaloituneen tekoälyn.

Täytin viime lauantaina uuden kansalaisvelvollisuuteni, jonka sain vuodenvaihteessa, ja ostin 5,5 volttista alkoholia oikean lonkeron muodossa. Nelosolut jäi ostamatta, sillä olen edelleen vanhojen tapojeni orja ja tyydyin kolmoseen. Jos sattuisin olemaan vielä 18, enkä päivääkään vanhempi, kaupassa olleet Bacardi Breezerit olisivat olleet kova juttu. Aikoinaan ulkomailla ensimmäistä kertaa käydessä tuntui sivistykseltä kun sai ruokakaupasta Breezeriä. Ja nyt kun niitä saa Prismasta, niin ei enää oikeastaan jaksa pätkääkään kiinnostaa. Jos olisin tiennyt lukioaikaisten toiveiteni toteutuvan, olisin toivonut jotain muuta.

Olisin toivonut rauhaa ja rakkautta ympäri maailman.

Monen muun uuden harrastuspuuhan ohella olen alkanut myös opetella espanjaa, sillä eihän sitä koskaan tiedä milloin se tulee ajankohtaiseksi. Käytännössä opiskelu on tapahtunut Duolingo-sovelluksella. Varsin näppärä appis, joskin kielioppi ja muu "oikea tieto" jää vähän hämärän peittoon, niitä ei nimittäin koskaan isommin selitetä ja opetus tapahtuu enemmän tai vähemmän järkevillä esimerkkilauseilla.

Toki väittäisin olevani parempi tässä kahjouden kielessä kuin kuukausi sitten, mutta sovelluksen ilmoittama 34%:n prosentin sujuvuus taitaa olla lähinnä toiveajattelua. Hädin tuskin osaan muodostaa yli kolmen sanan pituisia lauseita, ja niissäkin lauseissa menee yleensä ainakin kaksi sanaa pitkästä mietinnästä huolimatta pieleen. Sentään osaan sanoa "minä olen hevonen ja juon maitoa", soy un caballo y bebo leche.

Vesileima vesileimassa. We must go deeper.

Iltalehdessä oli ilmeisesti jonkin sortin äänestys parhaasta asennosta harrastaa rakkauden töitä. Kumma ettei minulta, Pohjoisen Orhilta, kysytty mielipidettä. Osuvasti nimetty "takaapäin" kuitenkin ilmeisesti voitti nämäkin vaalit. "Takaapäin" on toki riippuvainen katselukulmasta ja osanottajien avaruudellisista orientaatioista, joten ilotukin survaiseminen otsaan voidaan myös tulkita takaapäin puuhasteluksi. Tästä otsikosta tuli kuitenkin mieleen kosmista myötähäpeää aiheuttava Youtube-video vuosien takaa. Vaikka ei kai Big Brotherista paljon muuta kuin häpeää vuosien saatossa olekaan irronnut.


Viime aikoina olen vähän myös etsinyt uutta asuntoa itselleni. Sen tiimoilta kävin eräässä kerrostalossa vilkaisemassa mahdollista kämppää, ja jonkin toisen asunnon vuokraaja tervehti minua rappukäytävässä. Tottakaihan menin tilanteessa aivan solmuun, sillä enhän minä siellä oikeasti edes vielä asunut. Tästäkin kommelluksesta kuitenkin tuli mieleen eräs hassu video, joka vastasi tilannetta noin sadan prosentin tarkkuudella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti