sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kvantitatiivista oluenmaistelua

Viime vuosina turvonnutta päätään nostanut pienpanimokulttuuri on hieno asia oluen ystävälle. Jatkuvalla syötöllä (tai juotolla) tulee uusia, toinen toistaan jännittävämpiä oluita, joita maistelemalla pääsee kokemaan erilaisia makunautintoja. Mikä parasta, juomat menevät päähän, mutta silti voi uskotella itselleen, että ei se haittaa kun juo vähän erikoisempaa käsin tehtyä tuotetta hassusta pullosta.

Näissä uudenlaisissa mallasjuomissa on vain yksi ongelma. Ne ovat vähän kalliita verrattuna kaupasta saataviin 24 annoksen säästökaljapakkauksiin. Joskus ihminen kuitenkin haluaisi nautiskella, mutta budjettirajoitukset tulevat vastaan. Tällöin joutuu tyytymään bulkkikaljaan, mutta niissä kuitenkaan harvemmin kauheasti on maistelueroja, kaikki ovat suhteellisen samanlaisia lagereita.

Tässä tilanteessa pitääkin keskittyä eri oluiden sijasta yhden oluen tarkempaan maisteluun. Tutkia huolellisesti, kuinka oluen maun kaari muuttuu pitkällä aikavälillä ja eri tölkeistä. Kokeilin viime perjantaina juoda kuusi kappaletta Sandels-olutta, ja vertailla niiden makua keskenään. Oluen numeron jälkeen merkkasin ylös myös korkkausajan, jotta siitä saa täydellisen tieteellisen arvion nauttimistiheyden vaikutuksesta makuun. Kaikki kuvaukset on kirjoitettu suoraan nauttimisen aikana.


1. 15:53
Raikas, kylmä, virkistävä kiireisen päivän jälkeen, yllättävän voimakas Sandelsiksi, vapauttava

2. 16:08
Yllätyksemättömämpi, tunkkaahko, suklainen, mauton, neutraali, keskiyön Super Mario(?), kuiva

3. 16:42
Laimeampi, lämmin mutta yllättävän viileä, onko kalja aina näin hapanta, kuvaukseton

4. 17:28
Unohdettava, helpottava, päihdyttävä, väsyttävä, täyttävä, mielikuvitukseton

5. 18:00
Paras, voisi olla viileämpikin, vetinen, helppo, joisin-uudelleenkinen

6. 19:57
Puiseva, aivastuttava, lopullinen, viimeinen, ihan hyvä, kirjoitusvirheitä aiheuttava, vähän lyhyt

Kuten kuvauksista käy ilmi, yhteenkin olutmerkkiin saa yllättävän paljon variaatiota jos ajattelee asiat liian vaikeasti. Kannattaa siis rohkeasti makustella ihan sitä perusoluttakin, sen tiuhan kittaamisen sijaan (aikaleimoista toki joku voisi vetää rohkeita johtopäätöksiä omasta juomatahdistani, mutta hys). Jokainen kalja kuitenkin ansaitsee tulla maistelluksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti