lauantai 18. marraskuuta 2017

Suklaan Maailma testaa: Tuplat

Joskus ihmisellä on pakottava tarve saada suklaata, mutta sen syömistä voi olla vaikea oikeuttaa itselleen. Ehkä haluaa säästää rahaa, tai ehkäpä haluaa vain syödä vähän terveellisemmin. Syitä saattaa olla useita. Onneksi tekosyitä on aina enemmän. Omalla kohdallani hyvä catch-all on blogi, jonne voi kirjoittaa oikeastaan mistä tahansa, esimerkiksi siitä kuinka vedin neljä suklaapatukkaa yhdessä illassa.

Ajattelin pitää suklaan kanssa teemaillan, ja valitsinkin kaupasta mukaan vain Tupla-patukoita. Tuplaa on tehty jo vuodesta 1960, mikä on enemmän kuin 12 vuotta, ja tuotanto alkoi Suomessa. Wikipedia-sivulla todetaan ilman lähdettä, että alkuperäisen patukan maun kehitti diplomi-insinööri, joka mielestäni kertoo kaiken oleellisen. Vuosien varrella patukka on tullut tutuksi myös mainossloganistaan, jonka voi virkistää muistiinsa allaolevasta videosta.


Tämä mainos herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, esimerkiksi mitä seinän läpi työnnetty suklaapatukka hyödyttää panttivankitilanteessa? Miten Tupla liittyy tähän kaikkeen? Miksi slogan on niin oudon seksuaalinen ja mikä on tämä erektio housuissani? Ajan saatossa Tuplasta on tullut myös uusia, vähän erikoisempiakin versioita, kuin diplomi-insinöörin kehittämä klassikko. Kaupasta onnistuin löytämään kolme, joita pystyin vertailemaan keskenään.

Tarkasta ne.


Perus-Tuplaa on varmaan jokainen jossain elämänsä vaiheessa maistanut, ja se sisältää kääreen mukaan "maitosuklaata ja mantelia kaakaonougattäytteellä". Maku on edelleenkin toimiva, joskin ehkä hieman pelkistetty tai tavallinen. Tuplan myyntivalttihan "jännittävempiin" ja "paremman makuisiin" patuikoihin verratuna yleensä ollut se, että pötkössä saa kaksi patukkaa. Perinteinen insinööriratkaisu, eli korvataan isoilla numeroilla vähän laadullisia vajavaisuuksia. Helppoa syötävää kuitenkin.


Ensimmäisenä "maitosuklaata ja suolaista paahdettua maissirouhetta kaakaonougattäytteellä"-sisältävässä Roasted Cornissa pistää silmään sen koko. Patukka on niin iso, että siitä saa ronskin kahden käden otteen suuhun ravistelemista varten. Perus-Tuplankin saa toki myös tässä isommassa koossa. Maku on hyvä, ja maissi tuo siihen kivan säväyksen. Setti on vain kauhean vaivalloista syötävää. Patukka on sitkeää, ja suussakin sitä saa pyöritellä kuin purkkaa ennen kuin lopulta saa suklaasta maissin sen verran sileäksi ettei tarvitse jännittää miten kovasti se kutittaa ruokatorvessa.


Viimeinen tapaus, Double Layer Caramel, on jo nimensä perusteella selkeästi kolmikon hienoin suklaapatukka. Termi "double layer" kuulostaa erittäin tarkalta, diplomi-insinöörin kehittämältä tekniselta prosessilta. Käytännössä patukka on "maitosuklaata riisikrispeillä, kinuskikerros ja kaakaonougattäytettä". Riisikrispit ovat ystävällisempiä kitalaelle kuin maissirouhe tai mantelit, ja kinuskikerros tuo lisää makeutta Perus-Tuplan makuun. Kaikin puolin erinomainen yhdistelmä.

Lopulta onkin todettava, että Double Layer Caramel vie näistä kolmesta selkeästi voiton. Kakkospaikasta peruspatukka ja Roasted Corn kävivät tiukkaa kamppailua, mutta "ihan vain Tupla" vei kuitenkin juuri ja juuri voiton. Vaikka se ei ehkä maultaan pärjää uudelle ja jännittävälle maissipötkölle, on sitä kuitenkin kokonaisuutena paljon mukavampi syödä. Suklaata syödessä on kuitenkin tärkeää, ettei joudu miettimään miten paljon sattuu, jos nyt nielaisee kasan maissirouhetta.

Mutta mitä kuulenkaan? Kaukaisuudesta lähestyvää matalaa jytinää. Onko se, voiko se olla...

A challenger appears!

Twix, vaikkei Tupla olekaan, on patukka, jota myydään kahden kappaleen pakkauksissa. Eli eräänlainen tupla kuitenkin. Perustavanlaatuinen ero Tuplan ja Twixin välillä on se, että Twixissä patukat ovat vierekkäin, kun taas Tuplassa ne ovat peräkkäin. Tämä suunnitteluero tekee Twixistä helposti nenään työnnettävän.

"Parempi Tupla pivossa kuin Twix nenässä". Vanha karjalainen sananlasku.

Twix on "maitosuklaalla kuorrutettua keksiä ja pehmeää toffeeta". Mutta mitä Twix edes tarkoittaa? Eihän se ole mikään oikea sana, ei ainakaan mikään yhtä oikea sana kuin tupla. Maultaan patukka tylsähkö, sillä keskiössä oleva keksi ei kauheasti maistu miltään. Toffee on onneksi mukavan makeaa, mikä sentään pelastaa jotain. Koostumukseltaan aika tylsä ja helppo, vähän kuten minäkin. Ja vähän kuten edeltävä vitsikin.

Joudun siis toteamaan, että haastaja ei oikein mitenkään pärjännyt Aidolle Kotimaiselle (Ruotsissa valmistetulle) suklaapatukalle. Ei mitenkään. Tosin internetissä joku kehtasi väittää Twixiä keksiksi, mikä on typerä ja absurdi väite, sillä se on selkeästi suklaapatukka. Veikkaan kuitenkin, että Twixiä ei ole diplomi-insinööri suunnitellut.

Mutta mitä kuulenkaan? Kaukaisuudesta lähestyvää matalaa jytinää. Onko se, voiko se olla...


Ei, ei se ollutkaan mitä ajattelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti