sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Oman elämänsä Memento

Memento on elokuva miehestä, joka selvittää vaimonsa murhaa. Ongelma on vain se, että ukkelin muisti ei riitä kymmentä minuuttia pidemmälle, joten hän joutuu jättämään itselleen erilaisia muistutuksia asioista ja johtolangoista mm. kuvilla ja tatuoinneilla ettei ajojahti loppuisi lyhyeen. Muistaakseni tämä on leffan juoni, siitä on tosin muutama vuosi kun elokuvan katsoin.


Miten tämä elokuva sitten liittyy omaan elämääni? Yksi päivä selailin kännykkää, ja katselin kirjoittamiani muistiinpanoja. Olin jossain vaiheessa kokenut tärkeäksi kirjoittaa muistilapun "lamppu vinossa" heti avausnäytölle. Tämä herätti aika paljon kysymyksiä. Mikä lamppu, missä, miten vinossa, ja ennen kaikkea, miksi tämä on pitänyt kirjata ylös? Tietääkseni en ratko kenenkään murhaa, ja muistinkin toisinaan pelaa yli kymmenen minuuttia, mutta mitään järjellistä syytä tälle en keksinyt. Aloin kuitenkin muistella Mementoa ja sitä, olinko unohtanut jotain tärkeää.

Vähän samanlaista epämääräistä muistelua aiheutti pian perään suorittamani kännykän yhteystietojen selailu. Sieltä löytyi esimerkiksi hyvin nimetyt kontaktit "Jee", "Hlorsi", "Matkanjohtaja" ja "Matkanjohtaja yksi". Matkanjohtajat tosin sain päässäni selvitettyä, ne ovat kertyneet erinäisten matkojen varrelta. Hlorsia epäilen jonkin sortin typoksi. Eniten kuitenkin kiinnostaa kuka vastaisi puhelimeen jos soittaa "jeelle". Todennäköisesti joku siisti tyyppi, niin kuin vaikka paavi.

Pengoin vielä perään kännykän screenshotteja, kuin etsien jonkinlaista yhteistä nimittäjää näille epämääräisille tiedonmuruille. Kuvankaappauksia oli paljon, ja niilläkin on varmasti ollut jokin kaunis ajatus taustalla, mutta sekin tuntui unohtuneen ja hävinneen ajan virtaan.

Säätilanne Seinäjoelta joskus menneisyydestä. Vettä ainakin on tullut.

Huonosti cropattu kuva, ilmeisesti jonkinlaisesta Linuxin kernelin dokumentaatiosta.

Screenshotti perusnäytöstä, varustettuna varsin lohduttavalla "You are safe"-ilmoituksella.

Jokin oikea peruste näille kuville varmastikin on olemassa, koska Androidilla screenshotin ottaminen on sen verran työlästä ettei sitä oikeastaan ikinä tapahdu vahingossa. Varsinkaan kun onnistuin särkemään suojakuoresta toisen toimenpiteeseen vaadituista napeista.

En kuitenkaan pysty keksimään näille asioille mitään yhteistä punaista lankaa, ainakaan kovin järkevää sellaista. Ehkä kova sade on kääntänyt lampun vinoon Seinäjoella, jossa olen ollut koodaamassa kerneliä paavin kanssa, ja olen halunnut vain muistuttaa itseäni että olen turvassa, eikä tässä vähän hassussa tilanteessa ole mitään pelättävää. Tai ehkä paavi onkin tekoälyllä toimiva robotti, jossa on lamppu vinossa ja joka on karannut Seinäjoelle, jossa se on sitten sateessa tuhoutunut.

Eivät ne varmasti ainakaan kenenkään murhaan liity, sillä en ole vielä löytänyt itsestäni yhtään "lamppu vinossa"-tatuointia. Kannattaa kuitenkin katsoa se Memento.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti