torstai 22. joulukuuta 2016

Oletko aina toivottanut hyvää joulua väärin?

Huomenna on se päivä. Se päivä, kun pääsee joululomalle (joka on muuten luvattoman lyhyt tänä vuonna, yksi päivä). Töistä lähtiessä on perinteisesti hyvä tapa toivottaa kanssakärsijille hyvää joulua, mutta tämä toimenpide ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen mitä maallikko voisi luulla. Erilaisilla toivotuksilla on huomattavasti vaihtelevia sävyjä, joita ei ehkä hoksaa ajatella niitä sanoessa, mutta jotka kuitenkin jäävät toivotuksen vastaanottajan päähän kummittelemaan koko pyhien ajaksi. Onkin siis täysin relevanttia ja tärkeääkin pohtia mitä kannattaa sanoa ja mitä muut tarkoittavat sanoessaan jotain.

Hyvää joulua
Geneerisin ja mielikuvituksettomin toivotus. Jos joku sanoo näin, hän ei todella toivota sinulle hyvää joulua. Hän ei vain keksi muuta sanottavaa, vaan heittää päästään ensimmäisen mieleen tulevan jutun, samalla oikeasti miettien kuinka monta kiloa kinkkua tänä jouluna mahaan mahtuu.

Mukavaa joulua
Tämä on vähän parempi: se ei ole se ensimmäisenä mieleen juolahtava toivotus, vaan toivottaja on todennäköisesti ainakin vähän ajatellut asiaa ja sinua. Tai sitten hän vain ylipäätänsä ajattelee eri tavalla kuin muut. Friikki. Toivottaa muka ”mukavaa joulua”. Mikä sekin muka luulee olevansa?

Joulut
Lähestulkoon kylmältä tuntuva yhden sanan töksäytys. Toisaalta, voisi ainakin ajatella (=toivoa) että toivotus on rehellinen, joskin pakotettu. Tämän kuulee todennäköisimmin sen oudon nurkassa istuvan tyypin suusta (sattumalta, itse käytin juuri tätä tänään lomalle lähtiessä).

Lämmintä joulua
Lämpimän joulun toivotus on sinänsä outo. Viime talvien jouluina lämpötila on huidellut plussan tienoilla, ja luntakin on ollut hyvin ”vaihtelevasti”. Kaikki tuntuvatkin toivovan, että jouluna olisi kylmempää. Ehkä kaikki lämpimän joulun toivotukset ovat viimeinkin lämmittäneet ilmaston.

Hauskaa lomaa
Jos ihminen toivottaa joulun sijasta hauskaa lomaa, hän 1) ei välitä kauheasti joulusta 2) ei todennäköisesti tule ennen tammikuuta töihin. Selkään sietäisi mokoma laiska epäpyhä hyypiö, itse ainakin menen välipäivinä töihin. Tonttulakki päässä.

Nähdään vuoden päästä
Tämä vääräleuka nyt ainakaan ei ole tulossa toimistoon ennen vuoden vaihtumista. Tai sitten hän oikeasti suunnittelee katoamistemppua ja häviää. Valitettavasti kyseisen tyypin kuitenkin yleensä näkee vuoden sisään toivotuksesta.

Merry christmas and happy holidays
Lausahdus, joka todennäköisesti tulee toimiston ulkomaalaisen jäsenen suusta. Toinen vaihtoehto on vasta työmatkalta palannut manageri, jolla on jäänyt vaihe päälle. Kolmas vaihtoehto on päänsä työkoneen terävään kulmaan lyönnyt ahkera työntekijä, joka kärsii tilapäisestä muistinmenetyksestä.

Rauhallista joulua
Rauhallisen joulun toivotus on aika tylsä. Kyllä joulussa pitää olla menoa ja meininkiä ja vaarallisia tilanteita. Jos haluan juoda aattona kossupullon ja ajaa itseni kirveen kanssa siihen hiekkakasaan, jota hangeksi pitäisi kutsua, niin se on minun oma asiani.

Pyhää joulua
Työkaverisi on jeesus. Pyydä häntä muuttamaan vesi viiniksi ja kahvihuoneen kahvi juotavaksi.

Jos näillä selityksillä ja tulkinnoilla et pääse työkaverisi pään sisään, niin minä en sitten ilmeisesti ole pätevä psykiatrilogi.


Hyvää joulua kaikille lukijoille!

Kuvan sponsoroi "boring christmas greeting" -googlehaku. Olen junassa enkä sen vuoksi jaksanut tehdä hienoa Photoshop-muokkausta Jeesuksesta korjaamassa Moccamasteria, mutta uskokaa pois, se olisi ollut hauska. Kopsasin tekstinkin suoraan libreofficesta ja nyt on muotoilu pielessä. Joulu pilalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti