torstai 3. marraskuuta 2016

Hyvää syntymäpäivää "Keksi hyvä nimi myöhemmin"-blogi

Party soft.

Tänään tulee täyteen tasan vuosi tätä blogia, ja muistelenkin yhä lämmöllä sitä hetkeä, kun päätin kirjoittaa kauheasta Rax-ähkystä Internetiin. Yksivuotispäivän kunniaksi nyt olisikin tarjolla luettavaksi blogin haastattelu:

No, miltä nyt tuntuu, "Keksi hyvä nimi myöhemmin" -blogi?
-

Totta, eihän verkkosivua voi haastatella. Se on kone sillä ei oo tunteita. Haastattelun sijasta voikin tarjota juhlapäivän kunniaksi vähintäänkin yhtä mielenkiintoisen asian, eli tilastoanalyysin ja tutkailla kuinka mennyt vuosi on sujunut erinäisten numeroiden valossa. Mikäs sen hauskempaa kuin myöntää ettei todellisuudessa olekaan huippusuosittu superfeimi blogisti, ja tarjota vielä numeerisia todisteita aiheesta.

Blogi saavutti vuodessa "kohtuullisen" suosion, ja sillä onkin tällä hetkellä lähestulkoon legendaariset 4758 lukukertaa. En tiedä onko se paljon vai vähän. Harmittavasti tavoitteekseni asettama 5000 jäi melko pienen määrän päähän, ja mikä vielä harmittavampaa, olisin luultavasti saavuttanut sen määrän jos olisin tosissaan yrittänyt. Toisaalta, jos jotain pitää yrittää tosissaan, niin silloin se ei yleensä ole yrittämisen arvoista. Kuluneen vuoden ajalta suosituimmat jutut olivat seuraavat:

5. Pokemon GO - 39 katselukertaa
Tässä tekstissä muistaakseni valitin siitä, kuinka hauska peli Pokemon GO teoriassa voisi olla, mutta kuinka en pystynyt pelaamaan sitä huonojen servereiden vuoksi. En tiedä onko tilanne miksikään muuttunut, sillä koko peli oikeastaan unohtui hyvin pian tuon kirjoituksen jälkeen. Ehkä parempi niin.

4. Wappu tulee ja lyö - 43 katselukertaa
Wanha muistelee Wappua tässä tekstissä. Tai yrittää muistella, sen mitä dementialtaan ja alkoholin värittämiltä muistikuviltaan kykenee.

3. Totuus opintotuen leikkaamisesta - 53 katselukertaa
Kirjoitus, jossa haukuin kaikki kansanedustajat pervoiksi vanhoiksi sediksi. Mikä sinänsä pitää varmasti kohtuullisen hyvin paikkansa.

2. Tutkinnan alla hauskat kuvat Facebookista - 58 katselukertaa
Tämän tekstin päätin toiveeseen, että vanhat kunnon "hauskojen kuvien sivut" tekisivät comebackin Facebookiin. Ja katso, ihme tapahtui: pian tämän jälkeen törmäsin Mimmien mietteitä -sivuun, joka tarjoaa täsmälleen sellaista sisältöä mitä elämääni kaipaan.

1. My Summer Car - Haparoivat ensiaskeleet - 207 katselukertaa
Tämä on ollut vasta vähän aikaa julkaistuna, mutta silti se on luetuin teksti. Ehkä ajankohtaisuus ja huono huumori uppoavat ihmisiin. Ainakin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita tästä pelistä. En ole vieläkään saanut autoa kasattua, mutta hengissä olen selvinnyt kaljakauppaan ja takaisin.

Pakko sanoa, että on järjettömän kiusallista lukea omia vanhoja juttuja. Siksi en oikeastaan syventynyt niihin pikaista silmäilyä enempää. Sinällään en keksi näistä selkeää punaista lankaa mikä nämä nosti muiden yläpuolelle. Itse en kuitenkaan osaa valita omaa suosikkitekstiäni, se olisi kuin valitsisi lapsistaan parhaan. Inhokin voin kyllä hyvinkin helposti valita.

Tämä käppyrä kuvastaa hienosti sitä noususuhdannetta, joka tässä blogissa on. Ylöspäin on menty, joskin pitäisin kovempana saavutuksena sitä, että nollasta aloittaessa päätyisi vielä alemmas.

Entäs sitten ne prosenttiluvut, millaiset ihmiset tykkäävät tätä blogia lukea? No, yleisin lukija on 25-34 vuotias (39.38% lukijoista) mies (61.1% lukijoista). Yli 44-vuotiaita lukijoita ei ilmeisesti ole. Keskimäärin ihminen kestää juttujani noin 38 sekuntia ennen kuin vaihtaa sivua, ja 28% viitsii tulla lukemaan blogia uudestaan. Analytiikka kuvailee tällä sivulla kävijöitä termeillä "Movie Lovers", "Technophiles" ja "TV Lovers", joskin suurin osa on kiinnostunut ilmeisesti hotelleista. Mene tiedä.

Kuluneen vuoden aikana tipahti blogiin myös kuusi kommenttia, eli suunnilleen 0.5 kommenttia kuukaudessa. Toisaalta kaksi näistä oli omiani, mikä saattaa periaatteessa vähän haitata keskiarvoa. Vähän myöhemmin perustetulla Facebook-sivulla on puolestaan jopa kahdeksan tykkääjää, mikä tarkoittaa jotakuinkin yhtä tykkääjää kuukaudessa. Itselleni asettamani tavoite saada puoli miljoonaa tykkääjää ennen Jounin kauppaa valitettavasti epäonnistui.

Blogiin on muutama ihminen eksynyt Googlen kautta. Luonnollisesti suurin osa on päätynyt haulla "my summer car", joka on suosituin juttu blogissa tällä hetkellä, mutta vähän eksoottisempiakin hakusanoja löytyy. Esimerkiksi hakutermit "atria natriumglutamaatiton", "halpa halli lelut" tai "juha88 oulu" saattavat herättää kysymysmerkkejä jos ei ole aktiivisemmin lukenut blogia, vaikka kaikille näistä löytyy kuitenkin lähestulkoon luonnollinen selitys.

Selailuja on tullut myös parista mielenkiintoisemmasta suunnasta kuin Googlesta. Esimerkiksi Maemo-käyttöjärjestelmää käyttävästä laitteesta on tullut jonkin verran, ja niinkin eksoottisesta selaimesta kuin Namoroka on joku päätynyt tälle sivulle. En itse asiassa ollut ikinä edes kuullutkaan moisesta selaimesta, mutta aina on mukava oppia uutta. Ilmeisesti kyseessä on enemmän tai vähemmän sama asia kuin Firefox.

Suurin osa kävijöistä on luonnollisesti Suomesta, mutta kakkoseksi kiilaa Yhdysvallat. Kolmantena lymyilee Ranska. Kuitenkin yllättävän "pieni" osa on kieleltään suomalaisia: 72.93%. Tämähän on toki vain selainasetus, ja omatkin pyyntöni taitavat lähteä Firefoxilta eri kielellä kuin suomeksi. Uskoisin kuitenkin, että aika merkittävä osuus ulkomaan sivukäynneistä on valitettavasti boteilta, ja toivoisin kuitenkin että suurin osa kotimaan käynneistä on ihan rehellisiä superfaneja.

Aiemmin pidin suomenkielistä blogia, johon suurinosa liikenteestä tuli Venäjältä. En ollut täysin vakuuttunut siitä, että kyseessä olivat oikeat ihmiset, ja jos olivat, niin en usko että heitä kiinnosti oikeasti mitä kirjoitin.

Vaikka vielä ei olla miljoonissa sivulatauksissa, niin blogi on kuitenkin ollut minulle tärkeä henkireikä. En tiedä missä olisin ilman tätä. Todennäköisesti kahden metrin päässä sohvalla pelaamassa Fifaa. Blogi on kuitenkin antanut minulle niin paljon. Esimerkiksi yhden ilmaisen kangaskassin. jolle en lopulta keksinyt käyttöä. Onneksi avovaimo keksi, ettei hukkaan mennyt hieno lahja ja vaivalla kirjoitettu teksti.

Näillä eväillä kohti seuraavaa, toista vuotta. Toivottavasti juttujen taso pysyy jatkossakin yhtä vaihtelevana. Ensi vuoden syntymäpäivätekstissä esittelen sivulatausmäärää, joka on vähintään viisinumeroinen. Vähintään.

One million pageviews.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti