sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Talviaika tappaa ja kesäaika kuolettaa

Nykyaika on hienoa. Ala-asteella olin neuroottinen kesä- ja talviaikojen suhteen, sillä mikään ei olisi ollut kauheampaa kuin saapua kouluun tunnin myöhässä. Joka ikinen aamu jotakuinkin juoksin kouluun, kun pelkäsin olevani jo myöhässä. Nykyään onneksi ei tarvitse pelätä että kellojen siirtely unohtuisi, sillä viikkoa ennen h-hetkeä alkaa aiheesta pöhinä mediassa, sekä sosiaalisessa että siinä tavallisemmassa.

Ajattelin kokeilla uutta visuaalista tyyliä blogille: sen sijaan, että käyttäisin lisensoimattomia kuvituskuvia, joiden luvallisuus on vähän niin ja näin, käytänkin clipartia, joka on avoimessa käytössä.

Yleensähän tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että jokainen, ihan jokainen, verkkomedia julkaisee artikkelin siitä, kuinka haitallista ihmisille, eläimille ja yleiselle maailmanjärjestykselle kellojen siirtäminen on. Vielä viikkoja kellon siirron jälkeen ihmisen pumppu tykyttää epätahtiin, lopulta tappaen kaikki, lähinavetan Mansikki ahdistuu saaden itsetuhoisia ajatuksia, lopulta tappaen itsensä ja kännykän kello näyttää tunnin väärää aikaa, lopulta räjähtäen jos se on Note 7. Näihin artikkeleihin sitten jokainen, ihan jokainen, ihminen kommentoi että "turhaa paskaa en kestä lopettakaa jo".

Herätys, sanoo vihainen herätyskello. Mitä minun suulleni on tapahtunut, sanoo vihainen herätyskello.

Itse en kuitenkaan aivan usko tätä. Ihmiset, ja muutkin elukat, ovat kuitenkin sen verran sopeutuvaisia, että tunnin heitto päiväaikataulussa tuskin tappaa juuri ketään, vaan laiskat ihmiset käyttävät tätä tekosyynä sille että aamulla on vähän väsy. Jos ihminen selviää autiolla saarella tai merellä lautalla viikkotolkulla, ei tuntia aikaisemmin herääminen pitäisi olla kenellekään kovinkaan suuri saavutus.

"Ei vitsi, tänään piti herätä jo kuudelta! Tai siis seiskalta, mutta se tuntui kuudelta! Oumaigaad, siis, mä, en, kestä!"

Isoin paha, mitä kellon siirtäminen yleensä aiheuttaa, on juuri lapsuuteni kammon kaltainen tilanne, jossa saapuu tunnin myöhässä palaveriin. Tai tunnin ajoissa, mutta se ei ole yleensä ongelma. Toki on tapauksia, joissa pitää esimerkiksi lääkkeet syödä sekunnilleen päivittäin ja näissä varmasti ajan siirtyminen voi aiheuttaa hämminkiä ja fataaleja virheitä. Ainoa tapaus, jossa kuitenkin uskoisin talviajan oikeasti melkein tappaneen jonkun, on tämä tapaus, jossa autopommittajan pommi jysähti etuajassa syliin kun janari vielä istui autossa.

Jytym

Oikeasti vaarallisintahan on se, että baarit ovat tunnin pitempään auki kellojen taaksepäin siirron vuoksi. On nimittäin huomattavaa lyhyt- että pitkäaikaista haittaa kansanterveydelle siitä, että asiakkaat vetävät tunnin pitempään alkoholia kuin normaalisti. Itse muistan juuri yhtenä tällaisena iltana olleeni DJ:nä ravintolassa, ja loppua kohti en tiedä kummalla puolen DJ-karsinaa oli väsyneempää porukkaa.


Onko kesäaika sitten tarpeellinen? Ei, ei todellakaan. Joskus aiemmin se on ehkä saattanut olla ihan hyvä maatalouden kannalta, mutta nykyään kai pelto_hommat ovat niin pitkälle koneistettuja että päivässä tunnit riittävät paremmin kuin sata vuotta sitten. Myös kalenterisovellusta kännykälle tehneenä voin sanoa, että kesäajan kanssa vääntäminen koodatessa on ehkä yksi paskamaisimmista asioista mitä ihminen voi joutua elämässään tekemään. Aikavyöhykkeiden parissa tappelemisen ohella. java.util.Date <3

Tämän kuvan nimi oli "african programmer with slower internet", ja se oli käytännössä on vain uudelleenväritetty versio toisesta clipartista, jonka nimi oli pelkästään "programming". Jos tämä ei ole rasismia, niin en tiedä mikä olisi.

Paras ratkaisu kuitenkin olisi, että kellojen edes-takaisin siirtelystä luovuttaisiin. Sen sijaan puolen vuoden välein voitaisiin aina siirtää kelloa tunnilla taaksepäin. Tällä ratkaisulla olisi kaksi etua: muutos olisi aina ennakoitavissa, kun puolen vuoden jälkeen siirryttäisiin samaan suuntaan, eikä kenelläkään tulisi enää paha mieli siitä. Toisekseen, baarit olisivat tunnin lyhyempään auki, ja keikkapalkalla kärvistelevät tiskijukat pääsisivät tunnin aikaisemmin kotia. Se nimittäin tuntuisi jo käytännössä lomalta.

Voi olla, että tämä clipart-kokeilu jää yhden blogin mittaiseksi. Eivät nämä ole niin hauskoja kuin typerät kuvituskuvat. Toki voisi itse alkaa piirtämään tai ottamaan kuvia, mutta se vaatisi oikeaa efforttia, eikä minusta ole sellaiseen. Vasta siirryttiin talviaikaankin, väsyttää niin kovin.

Kirjoittaja ei muista kirjoittiko samasta aiheesta jo kesäaikaan siirtymisen yhteydessä. Autopommijuttu ainakin tuntui niin tutulta. Alkaa olla jo jossain määrin ironista, jos blogissa mussuttaa puolen vuoden välein siitä, miten lehdissä mussutetaan puolen vuoden välein kesäajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti