maanantai 24. lokakuuta 2016

My Summer Car: Haparoivat ensiaskeleet

Pitkään ja hartaasti odottamani My Summer Car -peli ilmestyi tänään. Tarpeellisen tästä odotuksesta kertoo se, että tämä on ainoa peli jota olen äänestänyt Steamin Greenlightissa. Lyhyesti tiivistettynä, homman idea on rakentaa auto osista, ja oikeastaan muu on pelaajan itse päätettävissä. 

Menin suorilta Steamiin, ja ennen kuin koko asiaa edes ehti katua, peli oli jo ostoskorissa. Vajaan 700 megan kokoisen paketin jälkeen oli aika kohdata auton kasaaminen ja maalla eläminen vuonna -95 kaikessa loistossaan:

Pelin henkeen sopiva ajokortti. Vaikka eihän sitä autoa kortilla ajeta.

Tätä autoa ei tosin ajeta yhtään millään. Tarkoitus olisi saada kaikin puolin toimiva menopeli tästä rungosta. Eihän siitä onneksi puutu kuin mm. kaikki. Huomaa hieno teksti takalasissa.

Tässä on taas puolestaan se "kaikki" mitä autoon pitäisi saada sullottua. Pieniä nippeleitä ja vähän isompia nippeleitä. Vaikea uskoa että kaikelle tulee käyttöä. Onneksi sentään yksittäisistä pulteista ei tarvitse pitää kirjaa. Oletan kuitenkin, että luvassa on monellakin tapaa opettavainen kokemus.

Onneksi peli kuitenkin tarjoaa ajettavaksi samantien pakun pahimman kruisailuhimon tyydyttämiseksi. Ja ei kun kaljakauppaan.

En itse asiassa tiennyt, että pelissä on muutakin liikenettä. Tässä kuvassa näkyy ensimmäisen kohtaamisen lopputulos. Henki sentään säilyi. Sanomattakin lienee selvää, että kaljat jäivät nyt hakematta.

Eipä toisellekaan osapuolelle häävisti käynyt. Aika rennosti hän tuntuu tosin ottavan koko tilanteen. Tai sitten on shokissa, jompi kumpi. Kateellisena kuitenkin katsoin hänen autoaan, jota ei pystynyt varastamaan.

Joka tapauksessa, kävi niin hassusti että ajoin pakun hetken päästä oikeasti kyljelleen. Tulin siihen lopputulokseen, etten jaksa kävellä paria kilometriä (aivan kuten oikeassa elämässä), joten aloitin suosiolla uuden pelin. Aloitin kasaamisen tällä kertaa siitä, mitä varmasti osaan. Eli laitoin kuskin oven paikalleen.

Tässä vaiheessa on pakko myöntää, että en oikeastaan tiedä autoista tai niiden moottoreista mitään. Onneksi paloista on suhteellisen helppo päätellä mikä menee mihinkin. Esimerkiksi ne palikat, joissa on neljä isoa reikää, sopivat varmasti suurin piirtein toisiinsa. Vartin pyörittelyn jälkeen hoksasin, että tiiviste tulee tuohon tuon jutun päälle. Tuo juttu jonne menee männät. Ja näin ensimmäinen osa oli saatu paikalleen.

Vartti lisää, ja olin saanut jo sylinterinkannen (Wikipedia opetti tämän sanan) paikalleen. Riemua kesti tovi, kunnes pudotin moottorin lattialle ja se levisi palasiksi. Tarinan opetus: kiinnitä pultit. Hetki oikean kokoisen lenkkiavaimen hakemista, ja kiristettyjen pulttien kunniaksi kaljakauppaan.

Jossakin näillä tienoilla kävi ilmi, että olin ajellut tyytyväisenä käsijarru päällä. Screenshotti on otettu n. 10 sekuntia sen jälkeen kun älysin nykäistä käsijarrun pois päältä.

Eipä siinä sitten, uutta matoa putkeen. Ajattelin kuitenkin käydä heti kärkeen siellä kaljakaupassa, sillä se tuntuu olevan minulle pahin haaste. Parin mutkan jälkeen vastaan tuli kuitenkin hyvin tuttu auto, jonka kanssa olin aiemmin kokeillut sivupeltien kestävyyttä. Ja tottakaihan se meni sitten kilpa-ajoksi.

Ja tottakaihan se kilpa-ajo päättyi näin. Enkä edes päässyt ohitse. Tulin siihen lopputulokseen, että ehkä minun on järkevämpi pitää luova bloginkirjoitustauko kuin ajaa pakua katolleen/kyljelleen/puuhun.

Onko peli sitten lainkaan hyvä? 79 minuutin testauksen jälkeen on hankala antaa lopullista arviota, mutta ihan hauskat nämä minuutit ainakin olivat. Vähän tosin epäilyttää, miten pitkäksi aikaa pelistä riittää viihdettä auton kasaamisen jälkeen. Ja peli on aika buginen, maasto on vähän mitä sattuu, törmäysten tunnistus toisinaan erittäinkin outo ja käyttöliittymä kankea.

Ehkä isoin ongelma on kuitenkin se, että pelissä ei ole (eikä tule) moninpeliä. Tämä on peli, joka lähestulkoon vaatii sellaista. Rattiohjain myös on ainakin kehittäjän mukaan tärkeä, ja todennäköisesti se parantaisikin ajokokemusta. Saattaisin sen avulla ehkä pysyä välillä jopa tiellä.

En kuitenkaan kadu viittätoista euroa jotka tähän sijoitin. Ja peli on vielä Early Accessissa, joten siihen saattaa tulla vaikka mitä jännittävää. Aina voi ainakin toivoa. Tämän kehityskaaren aikana, jonka olen nähnyt, uusia ominaisuuksia on kuitenkin tullut aika hyvin.

Jos 15 euroa tuntuu liian isolta summalta, niin viimeistään jostain alesta kannattaa hankkia jos tulee vastaan. Kyllähän suomalaista käsityötä pitää tukea. Ja tämä on todellakin loistava pikkukyläsimulaattori, hyvine(?) ja huonoine puolineen. Mikäs sen hauskempaa.

Ehkä pelin kotisivuilta löytyvä lause tiivistää kuitenkin koko idean parhaiten: "I am making this game because this game needs to be made. This is not made because this is fun game, but because it is NOT!". Osta peli täältä. Osta jo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti