maanantai 19. syyskuuta 2016

Iltalehden laatuläpät.

Tuntuu, että aina kun käy Iltalehden sivuilla, siellä on suosituimpana "uutinen" jonkun julkkisnaisen vähäpukeisesta Instagram-kuvasta. Ei minulla mitään tällaista pehmopornoa vastaan sinänsä ole, mutta jos menen "uutissivustolle" niin haluaisin lukea jotain muuta. Muutenkin uutiskynnys tuntuu löytyvän päivä päivältä syvemmältä maan keskipisteestä, ja kohta ollaankin jo niin kuopassa että uutiskynnys alkaa jälleen nousta, joskin Australian puolelta.

Mutta onko todellisuudessa niin, että tisseillä pääsee aina Iltalehden luetuimmaksi jutuksi? Päätin ottaa asiasta selvää, ja kirjoitin yksinkertaisen Python-scraperin. Käytännössä tämä koodinpätkä käy kymppiminsan välein katsomassa Iltalehden 20 suosituinta otsikkoa, tallettaa ne listaan ja antaa niille pisteitä: suosituin saa 20, toiseksi suosituin 19 jne. Pisteet sitten kasautuvat ajan mittaan jatkuvasti listan kärjessä roikkuville otsikoille. Mitään kovin syvää ymmärrystä tällä tavalla ei saavuteta, mutta sen verran että siitä saa rivin tai kaksi blogiin.

Aloitin loggauksen torstaina iltakympin tienoilla ja lopettelin joskus viikonlopun aikana. Oikeastaan loggeri itse lopetti, koska olin vahingossa munannut yhden importin, ja en valitettavasti laittanut mitään timestamppeja mihinkään, joten en tiedä tarkkaa päättymisaikaa. Tällä aikavälillä suosituimmiksi otsikoiksi joka tapauksessa nousivat seuraavat:

 1. Sairaanhoitaja paljasti rintansa ja antoi suuseksiä potilaalle - "tarjosin vain henkistä tukea"
 2. 10-vuotiaan murha: Äiti antoi miesten raiskata tytärtään - "Urani karmein rikos"
 3. Juha Tapiolla 20. hääpäivä: julkaisi harvinaisen yhteiskuvan vaimonsa kanssa
 4. Nainen heräsi aamuyöllä koiran haukuntaan - eteisessä seisoi tuntematon nainen
 5. Tästä kotimaisesta musiikkivideosta puhutaan nyt, mutta miksi? Katso itse!
 6. Asema-aukion pahoinpitelyn uhriksi joutuneen pojan isä: "Lääkäri kertoi, ettei mitään ole tehtävissä"
 7. Susanna Penttilä paljastavassa poseerauksessa: "Pitkän viikonlopun unelma"
 8. Autoilija pakeni poliisia Jyväskylässä, hengenlähtö senteistä kiinni - katso video
 9. 18-vuotias Eetu Selänne on armottomassa tilanteessa - Teemu Selänne: "Nyt on noustava"
 10. Kysy nämä 5 kysymystä ennen avioliittoa tai asuntolainaa - vastaukset paljastavat suhteen kestävyyden
 11. 28-vuotiaana kuolleen Jimin kohtalo koskettaa - Rautatieasemalle tuodaan kynttilöitä
 12. Jesse, 24, on tienannut tänä vuonna yli 300 000 euroa pelaamalla tietokonepeliä
 13. Leijonien tuleva vastustaja täräytti ratkihauskan lausunnon Leo Komarovista
 14. Ensimmäinen lapselle tehty eutanasia Belgiassa - laki sallinut lasten armokuolemat kaksi vuotta
 15. Leijonille raju ryöpytys kiekkoraamatulta: NHL:n ehkä huonoin pelaaja, käsittämätöntä peluutusta...
 16. 7 asiaa, jotka ovat vaaran merkki suhteen alussa - mutta harmittomia, jos pari on ollut yhdessä pitkään
 17. Palomestari kertoo kahden lapsen hengen vaatineesta tulipalosta: "Urani pahin paikka"
 18. Naapuri Raahen tulipalosta: "Isä tuli itkien halaamaan"
 19. Sara Sieppi ja Sabina Särkkä juhlivat Kämpissä - kuvat hotellihuoneesta
 20. Nyt tuli 7000 euroa helpolla: Haluatko miljonääriksi? - ohjelmassa kysyttiin nuorison yleisesti käyttämän lyhenteen merkitystä

Eli vaikkei Instagram-nakuilulla ykkösotsikoksi pääsekkään, niin kyllä se silti seksi on joka myy tämän tilaston perusteella. Vaikka olihan siellä toki kiintiöuutinen Susanna Penttilästä, jonka julkisuuden/olemassaolon syy on itselleni vähän mysteeri. Ja Sara Siepistä, mutta hänestä tiedänkin että hän oli joskus missi. Ilmeisesti myös jääkiekko kiinnostaa ihmisiä. Ja pahoinpitelyt. Tähän vielä kun lisäisi alkoholin niin siinähän olisi täydellisen perjantai-illan ainekset kasassa. Python-koodin voi katsoa GitHubin puolelta jos tällaiseen tuntee halua.

Aktiivisemmin blogia seuranneet saattavat muuten muistaa tekemäni megafuntimes.com-hauskojen kuvien sivuston. Sitä ei enää ole. Kävi nimittäin niin, että AWS EC2-instanssi, joka pyöritti serveriä, meni niin juntturaan ettei siihen saanut enää SSH-yhteyttä uudelleenkäynnistyksen taikka asetusten sorkkimisen jälkeen. Jouduin siis käytännössä tuhoamaan virtuaalikoneen. Tästä tuli onneksi "vain" kaksi ongelmaa: ensinnäkin, en tehnyt varmuuskopioita, koska ne ovat ihmisille, jotka eivät uskalla elää reunalla.

Toisekseen, olin nohevana koodarina tehnyt muutoksia koodikantaan suoraan "tuotantoserverille", enkä oikeastaan ikinä viitsinyt kommitata muutoksia GitHubiin talteen. En millään tasolla jaksa muistaa mitä muutoksia olin tehnyt, eikä se oikeastaan kiinnostakaan. En nimittäin ikinä jaksanut päivittää sivua tai sen sisältöä sen ensimmäisen julkaisun jälkeen, vaikka sen pitikin olla "automaattinen" juuri minun kaltaiselleni laiskalle lusmulle. Näillä puheilla, lepää rauhassa megafuntimes.com.

Toit elämäämme iloa kuuden kuvan verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti