keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Virallinen jalkapallon Euroopan-mestaruuskisojen ennakko

The thing about Arsenal is, they always try to walk it in.

Eikä Arsenal edes pelaa EM-kisoissa.

Oikeastaan jo tässä vaiheessa pitää sanoa että en oikeastaan tiedä tulevista EM-kisoista mitään muuta kuin että ne pelataan Ranskassa ja ne alkavat ensi perjantaina. Alkamisaikakin tuli yllätyksenä, satuin vain selaamaan uutisia ja sieltä pisti sivusilmään otsikko alkavista kisoista. Jalkapallonkin seuraaminen muutenkin on jäänyt aika vähälle. Mutta miten olisi silti virallinen kisaennakko, vielä kun sitä voi kutsua ennakoksi kun kisat eivät ole alkaneet.

On se aika taas. Aika kirjoittaa urheilusta.

Jalkapallo on jäänyt Suomessa marginaalilajiksi. Suurin syy tähän lienee heikko menestys, ainakin miesten puolella. Jotain kertoo se, että edellisessä kuudessa pelissä maaliero on ollut 1-14, ja saaliiksi on tullut yksi tasapeli. Naisten joukkue on onneksi jopa joskus päässyt aikuisten arvokisoihin, mikä on huomattavasti paremmin. Helmarit komeilevat Fifan rankingissa sijalla 27, kun taas Huuhkajat möllöttävät sijalla 67 sellaisten mahtimaiden kuten Uzbekistan, Japani ja Kap Verde takana.

Lienee siis sanomattakin selvää, että suomalaisväriä ei näissä kisoissa paljoa nähdä, ei vaikka tämän piti olla "se kerta" kun karsintalohkoon lävähti Kreikka, Unkari, Färsaaret, Pohjois-Irlanti ja Romania kaveriksi. Kreikka olisi ollut peliväreiltään sinivalkoinen maa, mutta sekin tipahti. Myönnettäköön, saatoin kuitenkin itsekin elätellä toivoa että Suomi pääsisi kerrankin edes johonkin mukaan. Vaan ei, edes näitä maita vastaan tärpännyt, eli eiköhän se ole todettava että mihinkään kisoihin ei ole ihan hetkeen asiaa.

Suomen jalkapallomaajoukkue harjoittelee.

Kun Suomessa keskustellaan jalkapallosta, niin ei voi välttää myös jääkiekosta puhumista. "Jalkapallo on kuningaslaji." "Jalkapallo on ikävystyttävää." On jaloa, kuinka jalkapallofanit muistuttavat aina siitä miten suosittu ja universaali laji on kyseessä, ja jääkiekko on marginaalilaji. No, jos jokaiseen maailman maahan ja slummiin annettaisiin sama mahdollisuus harrastaa jääkiekkoa, niin väittäisin että kyllä Suomi edelleen siellä parhaimmistossa keikkuisi, eikä tappelisi Pohjois-Irlannin kanssa 1-1 tasuria.

Ja vaikka asiaa mitenpäin kääntelisi, niin jääkiekko on kuitenkin näistä lajeista se nopeatempoisempi, sillä vähemmän yllättäen jää tuo peliin erilailla vauhtia. Toisaalta, jalkapallon hitaus ja taktisuus tuo siihen erilaisen jännityksen aspektin. Jos vaikka sattuu räpsäyttämään silmiään juuri kun kahdenkymmenen minuutin syöttelyn jälkeen meinaa tapahtua jotain jännittävää. Siinä missä lätkässä on paljon laukauksia ja jonkin verran taklauksia, on jalkapallossa paljon nurmikkoa ja jonkin verran "kompurointia".

Kasvoni, kauniit kasvoni.

Se itse kisoista puhuminen meinasi unohtua. Onneksi joillakin muilla mailla on edes jossain määrin kompetentti jalkapallojoukkue, eli kisoihin saatiin täydet 24 joukkuetta mukaan. Nyt ilmeisen suosikin puuttuessa Suomen ollessa kotona täytyy keksiä uusi fanituksen kohde. Itse ajattelin kannattaa Islantia, sillä on pakko nostaa hattua maalle, jossa on vain reilu 300 000 asukasta ja pärjää jo näinkin hyvin. Wales on toinen kova suosikki, koska mae fy hofrenfad yn llawn llyswennod.

Nyt kun kyseessä on Euroopan-mestaruuskilpailut, ei mukana ole jokaisen asiasta kärryiltä pudonneen suosikkeja, eli Brasilian maajoukkuetta ja Lionel Messiä. Onneksi kuitenkin jokainen keskellä viikkoa olutta himoava voi lohduttautua sillä, että jalkapallon EM-kisojen kisakatsomo on yhtä hyvä syy juoda virvoketta kuin jääkiekon MM-kisojen kisakatsomo. Välillä pitää muistaa sanoa "oho mikä keskitys" tai "voi että mikä filmi" jotta kisakatsomon lakitekninen määritelmä täyttyy. Muuten voi aika vapaasti puuhata mitä haluaa, kunhan televisiossa on oikea kanava.

Vanhuuttaan kaatui.

Nyt olen hoitanut velvollisuuteni liittyen jalkapallon EM-kisoihin. Tämän kunniaksi voisin pelata ainoaa omistamaani jalkapallopeliä, PES 2015:ta, ja myllyttää viimein Unkarin. Uudestaan ja uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti