lauantai 11. kesäkuuta 2016

Käyttöä sähköiselle henkilökuljettimelle

Vuoden alusta asti on Suomessa ollut sallittua körötellä Segwayllä tai muulla vastaavalla tasapainoon perustuvalla sähköisellä härvelillä pitkin teitä. Esimerkiksi pikkiriikkiset kaksipyöräiset sähköllä toimivat tasapainoskootterit ovat näin kesän tultua ilmestyneet katukuvaan. En ole ikinä moista vempelettä käyttänyt, koska en ole saanut sopivaa tilaisuutta sellaiseen. Kuulun myöskin siihen sukupolveen, joka vastustaa kaikkea uutta sähköllä toimivaa. Erityisesti jos nuoret pitävät siitä.

Hyi.

Ei nimittäin tunnu kauhean houkuttelevalta laittaa useampi sata euroa härveliin, jonka käytännöllinen hyötyarvo lähestyy nollaa suurimman osan ajasta. Hupiakin tästä riittää jotakuinkin yhdeksi illaksi kun koittaa olla pannuttamatta naamalleen kuin paraskin tuurijuoppo perjantai-iltana. Samalla rahasummalla saisikin esimerkiksi SUP-laudan (joka on jotakuinkin yhtä hyödyllinen), Weberin kaasugrillin tai parituhatta Muumi-tikkaria. Niistä piisaisi imeskeltävää pitemmäksikin aikaa.

Ilmeinen voittajan valinta. Paitsi että 400 euroa ei riitä lähellekkään tällaiseen Weberin grilliin. Meh.

Julkisella paikalla moisen vermeen kanssa kulkeminen viestii erittäin tehokkaasti ympäröiville ihmisille "olen liian laiska paska kävelemään.". Yleensä tällaisen surisevan muovinpalan päältä löytääkin hieman pulskan ala-asteikäisen pojan, jolle ei ilmeisesti fyysinen työ yleensäkään ole kovin tuttu käsite. Tasapainoskootteri on kuitenkin oiva apuväline esimerkiksi korkeiden portaiden alastulemista varten.


Aina kun ilmestyy jokin nopea muotioikku, ovat kiinalaiset innolla sitä mukana apinoimassa. Ja kuten aina kiinalaisten ja sähköllä toimivien asioiden kanssa, seurauksena on välitön tulipalon vaara. Näin on myös käynyt halpojen tasapainolautojen kanssa. Ei olekaan erityisen harvinaista lukea uutisista kuinka sähköinen henkilökuljetin muuttuukin liekehtiväksi henkilökuljettimeksi. Tällainen vekotin sopiikin hyvin muun muassa vakuutuspetosten puuhailuun. Tai pyromanian tyydyttämiseen.

Ensimmäinen hakutulos googlesta termillä "hoverboard stock photo". Tämä ei ole sattumaa.

Koska nämä härvelit nykyään luokitellaan myös tieliikennekäyttöön sopiviksi, tulee alkoholilaki myös mukaan kuvioihin. Periaatteessa kuljettimella ei kuitenkaan ole promillerajaa, ja siihen sovelletaankin samaa lakia kuin tankojuoppouteen. Jos kuitenkin rahapussi painaa liikaa (ja todennäköisesti painaa jos tällaisen lelun ostaa), niin riittävällä määrällä alkoholia pääsee kartuttamaan valtion kassaa sakoilla kuin paraskin hyväntekijä.

Tälle ei vielä löytynyt kuvituskuvaa, joten tein oman.

Sähköiselle henkilökuljettimelle on kuitenkin hankala keksiä paljoa tätä enempää käyttöä. Jo näiden kolmen käyttökohteen (geenipoolin harventaja, vakuutuskassan tyhjentäjä ja lompakon keventäjä) keksiminen vaati kovasti miettimistä. Kun laite koostuu lähinnä heppoisesta muovista, ei sitä voi matalan massan vuoksi käyttää edes verkonpainona. Ehkä joku näkee näissä jotain mitä kyynisillä ja köyhillä silmillä ei näe. Kai näistä voi olla hyötyä jollekkin jalkavaivaiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti