tiistai 21. kesäkuuta 2016

Ämpärillinen olutta.

26.2 miljardia euroa on paljon rahaa. Sillä saisi esimerkiksi 131 miljardia muumitikkaria. Tai yhden LinkedInin. Mutta miten paljon sillä saa kaljaa? Kysymys vaikuttaa näennäisen helpolta. Esimerkiksi jos yksi tölkki maksaa 0.95 euroa, saa sillä noin 27.6 miljardia olutta. Mutta entäs sitten kun tölkeistä saa 15 sentin pantin, jolloin rahaa on taas käytettävissä naminamijuomaan? Tätä varten täytyy luoda matemaattinen malli.

Viimeksi kun yritin tehdä matemaattisia yhtälöitä tekoälyn kurssilla, assari totesi että "sovitaan että en nähnyt näitä niin saat paremman arvosanan". En tiedä onko tämä sen parempi.

Lyhkäisyydessään, alkutilanteessa on 26.2 miljardia rahaa, joilla ostetaan niin monta 0.95 euron olutta kuin pystytään. x kertoo saatujen tölkkien määrän. Tämän jälkeen palautetaan tölkit, joista saadaan 15 senttiä kappaleelta, ja saaduilla tölkkirahoilla ostetaan taas kerran niin monta olutta kuin pystytään. Tämä toistetaan äärettömän monta kertaa. Malli ei ota huomioon osittaisia oluttölkkejä.

Koska olen insinööri, en jaksa alkaa ratkomaan tätä sen tarkemmin. Sen sijaan lasken "riittävän hyvän" estimaatin 1000:lla iteraatiolla. Tällä tavalla pystytään arvioimaan, että oluita pystyy ostamaan 32445820433 kappaletta, joka vastaisi 10815273477:tta (10815 miljoonaa) litraa. Esimerkin vuoksi Suomessa myytiin vuonna 2015 yhteensä 420.9 miljoonaa litraa, joten varsin mukava määrä olisi kyseessä.

Tokihan nyt ajattelemme kaikki samaa asiaa. Kuinka ison uima-altaan näillä rahoilla pystyisi ostamaan, jotta sen pystyisi vielä täyttämään oluella? Tätä varten aluksi pitää tietää uima-altaan keskimääräinen kuutiohinta. Referenssinä käytin uimari.netistä löytyviä premium-uima-altaita (koska tottakai premium), ja niiden hintoja. Arviona on käytetty 48.08 euron kuutiohintaa, joka on laskettu kolmen suurimman soikean altaan tilavuutta ja hintaa käyttäen.

Kuutioon olutta uppoaa 1000 litraa, eli n. 3000 tölkkiä. Lopullinen kuutiomäärä saadaan jakamalla kokonaisrahasumma yhden kuution hinnalla. Täysi kuutiomäärä on 9040468 kuutiometriä, joka vastaa noin 2800:aa suurinta uima-allasta mitä uimari.net tarjoaa. Kahden metrin syvyydellä tämä vastaisi neliön muotoista allasta, jonka sivun pituus on 2126 metriä. Siinä riittää oluenmakuista kroolattavaa.

Tämä laskee uima-altaan kuutioiden määrän. Laitoin toisenkin kaavan vaikka varmaan tarvetta sille ei ollut, sillä oli mukava harjotella LaTeXin käyttöä.

Pahoittelut että en ole matemaatikko, ja pidätän oikeuden laskuvirheisiin. Suoraan sanottuna olisin yllättyneempi jos numerot täsmäisivät. Tämä ideakaan laskea näitä numeroita ei ollut itsekeksitty. Mutta suoraan sanottuna ja loppujen lopuksi, kyllä sillä 26.2 miljardilla aika älyttömän määrä olutta saisi.

1 kommentti: