tiistai 17. toukokuuta 2016

Opas internetväittelyn jaloon taitoon.

Olen kuullut väittelykerhoista. Kerhoista, joissa koitetaan perustella omaa näkökantaa johonkin puolisatunnaiseen aiheeseen liittyen sortumatta yleisiin argumentointivirheisiin. Lukiossa äidinkielentunnilla muistaakseni tätä jopa kokeiltiin käytännössä. Menestys oli aika vaihtelevaa. Jos tällainen harraste kiinnostaa niin valitettavasti tällaisia kerhoja on harvahkossa, ja ennen kaikkea kynnys osallistua voi olla suuri.

Onneksi internet tarjoaa tähän tilanteeseen ratkaisun internetväittelykerhojen muodossa. Jokainen voi omalla koneellaan liittyä Facebookkiin, osallistua ryhmiin ja niissä käytäviin väittelyihin. Näitä toisinaan kutsutaan virheellisesti keskusteluiksi, mutta väittelyitä ne ovat. Joka muuta väittää on tollo. Osallistumiskynnyskin pienenee kun ihmiskontaktia ei tarvitse ottaa. Tärkeä ero kuitenkin on, että siinä missä klassisessa argumentoinnissa vältetään argumentointivirheitä, niin internetväittelyissä kerätään argumentointibonuksia.

Ilmeeni kun joku on eri mieltä kanssani.

Yleisiä argumentointibonuksia internetväittelyissä ovat vähintään seuraavat:

Kirjoitusvirheet ja omituinen tyylittely
Käytä pisteen sijasta aina huutomerkkiä! Kun käytät pilkkuja,,, laita niitä varmuuden vuoksi aina kolme! Yhdys sana on yhds ana!. Taivuttamalla Suomen kieltä oman mielesi mukaan osoitat muille että sinulta löytyy kykyä ajatella myös laatikon ulkopuolelta. Olet myös selvästi luovempi kuin muut lampaat, jotka noudattavat niitä typeriä kirjoitus sääntöjä.

Tuo esiin pätevyytesi
Jos kirjoitustyylisi ei riitä säikäyttämään pois sitä toista idioottia, niin kerro hänelle kuinka fiksu olet. Mainitse vaikka siitä, että kerran melkein suoritit lukiossa matematiikan ykköskurssin. Ota kuva peruskoulun päättötodistuksen biologian numerosta, ja näin sinulla on valttikortti mihin tahansa koiranpaskoihin liittyvään väittelyyn. Ja usko pois, niitä riittää.

Muista mainita sukulaisesi
Jos ei omat avut riitä, niin seuraavana korttina voit vetää hihasta sukulaisässän. Kaikilla on joku sukulainen joka on tohtori. Tai ainakin päässyt yliopistoon, tai vähintäänkin melkein saanut valkolakin. Kerro vastapuolelle heistä. Isoisoisovanhempien mainitseminen on vielä hyvä, mutta muista sukulaisista en välttämättä menisi pikkuserkkua kauemmas. Kavereilla ei kannata kerskua, se on vain säälittävää. Paitsi jos he ovat julkkiksia.

Käytä Caps Lockia (kohtuudella)
Virhe, jonka useat internetargumentoijat tekevät, on että he käyttävät liikaa caps lockia. Yleensä pelkästään isoilla kirjaimilla kirjoittaminen on merkki siitä että sinulla on jokin mennyt tunteisiin, mikä ei ole hyvän väittelijän merkki. Pidä itsesi tyynenä, ja malta olla käyttämättä isoja kirjaimia. Paitsi jos toinen on täysi paska (yleensä on), silloin caps lock on tarpeen jotta viesti menee varmasti jakeluun.

Kerro käyväsi salilla
Mikäli käy niin, ettei toinen ymmärrä järkipuhetta, on aika ottaa lihaspuhe käyttöön. Mainitse, että käyt salilla. Aktiivisesti. Totea, että voittaisit vastapuolen mikkihiiren kädenväännössä vaikka silmät selän taakse sidottuina. Jos puhe ei uppoa, niin voit ottaa kuvan itsestäsi ilman paitaa. Seuraavaksi ilman housuja.

Käytä hymiöitä
Maailman passiivis-aggressiivisin hymiö on tämä typerä perusvirne: :) Sitä kannattaa viljellä laajalti, sillä se virkistää mukavasti väljähtynyttä keskustelua, joka koostuu vain tekstistä. Hymiöt muutenkin tuovat uuden aspektin väittelyyn, kun voit kertoa myös visuaalisella tavalla kuinka vastaväittelijä on väärässä oleva typerys.

Hauku toinen
Jos vastaosapuoli ei ole vieläkään hoksannut ylivertaisuuttasi, on aika palauttaa hänet maanpinnalle kunnon pilkkaryöpyllä. Eiköhän se idiootti sitten tajua. Tässä vaiheessa yleensä kannattaa suosia sitä caps lockia, tai vähintään isoja kirjaimia tärkeissä sanoissa, sillä toinen osapuoli on niin TYPERÄ, että hän ei muuten ymmärrä olevansa IDIOOTTI.

Ota muut mukaan
Internetväittelyissä on se hieno puoli, että ne ovat julkisia. Kuka tahansa voi osallistua niihin, eivätkä ne aina ole vain kahden osapuolen välisiä. Ota jokainen muukin osallistuja haltuun, ja kerro heille miksi he ovat väärässä. Tai miten hienoja ihmisiä he ovat jos he ovat samaa mieltä kanssasi. Kutsu heitä tuttavallisesti etunimellä, tai mikä parasta, keksi heille hyvä lempinimet.

Älä luovuta
Kaikissa internetväittelyissä häviäjä on se, joka lopettaa. Älä ole se joka lopettaa. Jos tuntuu, että et keksi enää mitään uutta sanottavaa, ei se haittaa. Kopioi vaikka joku vanha viesti ja laita se uudestaan. Todennäköisesti vastapuoli ei edes huomaa mitään. Tämä väsytystaktiikka takaa voiton pitemmän päälle, sillä toisen osallistujan on pakko mennä joskus nukkumaan. Sinun ei. Olet vahvempi ja parempi.

Älä lopeta
Kun jossain vaiheessa toinen viimein lopettaa, niin älä ihmeessä sinä vielä lopeta. Jatka huutamista, kunnes toinen osapuoli reagoi jälleen. Jos hän ei reagoi, kommentoi muille ihmisille miten olit oikeassa kun voitit internetväittelyn ja miten toinen oli väärässä ja lähti nurkkaan itkemään niinkuin joku vitun nössö. Tai ala väitellä muidenkin kanssa, nyt kun kerran voitit jo yhden väittelyn.

Vaihda aihetta
Jos jossain vaiheessa kesken väittelyn olo alkaa tuntua epämukavalta, tai yleinen mielipide on sinua vastaan, vaihda vapaasti aihetta. Ei sinun ole pakko väitellä asiasta jos ei kiinnosta. Jos joku alkaa urputtamaan tästä suunnanmuutoksesta niin voit näpäyttää heitä siitä että kyllä hekin harhautuvat aiheesta kun heitä kiinnostavat sinun tekemiset varsinaisen argumentoinnin sijasta.

Onnea onnea onnea

Näitä protippejä kun viljelee mahdollisimman paljon niin ihmiset toivottavasti ymmärtävät miten paljon älykkäämpi olet kuin he. Hyvä paikka aloittaa internetväittely Facebookissa on esimerkiksi Puskaradio Oulu -ryhmä Facebookissa, joka on ehkä hirveintä oksennusta ikinä. Väittelyn aloittaminen on helpompaa kuin hengittäminen.

Onnittelut, olet nyt tämän tekstin luettuasi sertifioitu idiootti. VITTU TOLLASET PITÄS TAPPAA SAATANA.

Kyllä minä nämä tiedän, kirjoitin äidinkielestä Eximian.

Olipa hyvin kirjoitettu postaus, pakko nostaa hattua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti