keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Löytöjä ulkoiselta kovolta, osa 2: Vanhoja suomipelejä

On aika taas kaivella menneitä. Siinä missä edellinen postaus aiheesta keskittyi lähinnä kuviin, niin tällä kertaa tutkitaan näppäriä pikkupelejä, jotka ovat kulkeutuneet mukana vuosien saatossa. Oikeastaan vain suomipelejä, koska ne ovat genrenä jotenkin niin mielenkiintoisia.

Pikku kesäkisa


Tulivuoren vetämistä. Mitäs muutakaan.

Tämä peli hämmensi erittäin paljon aluksi kun kovalevyltä löytyi mystisesti nimetty atzaka_PKK.zip. Onneksi mukana tuli readme, joka kertoi että kyseessä on ilmeisesti osallistuminen edesmenneen suomipelit.comin pelintekokilpailuun vuonna 2006. Tai no, kyllähän suomipelit.com on vielä olemassa, mutta se ei näytä sisältävän mitään. Joka tapauksessa, kyseessä on olympialaisten tai kymmenottelun tyylinen kokoelma erilaisia eeppisiä lajeja, joista sitten koitetaan rikkoa ennätyksiä. Ilmeisesti lopussa on luvassa palkinto, mutta en jaksanut sinne asti pelata.

Parastahan pelissä on kuitenkin Warioware tyylinen hämmennys, kun silmien eteen lyödään minipeli ilman mitään ohjeita, ja paniikissa koitetaan hakata hiirtä ja näppäimistöä ennen kuin aika loppuu. Lopulta kun clip-artti heilahtaa ruudulla niin voi tuntea saavuttaneensa jotain. Toisinaan yksinkertaiset asiat ovat ihan hauskoja. Peli lähti käyntiin ainakin Windows 8.1:llä ilman sen kummempia tunkkailuja, ja sen voi ladata täältä. Paketti saattaa sisältää allekirjoittaneen high scoret.

Kunkku


Kunkun on tehtävä joskus vaikeita päätöksiä

Erittäin hieno valtakunnan hallintaan keskittyvä peli. Ei ehkä kaikista intuitiivisin naksutella, mutta vuonna 1995 käyttöliittymäsuunnittelu olikin hyvin erilaista. Lyhyesti ja ytimekkäästi, olet oman valtakuntasi (Nakkilan) kuningas, ja tavoitteena on joko kerätä rahaa tai ihmisiä, valloittaa naapurivaltakunta (Fakkila) tai pelkästään pysyä hengissä 50 vuotta. Helpommalla vaikeustasolla kohtuullisen helppoa. vaikeammalla vähän vaikeampaa. Jotenkin muistelin kyllä tätä peliä vähän vaikeammaksi, joskin kehitin "silloin joskus" tähän exploitin jolla voittaa suhteellisen helposti.

Kunkku on tämän listan vaikein peli saada toimimaan, sillä jouduin tunkkaamaan virtuaalikoneen vanhemmalla Windows XP:llä tätä varten. Tokihan tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä Windows ei aina ole se taaksepäin yhteensopivin alusta. Oli kuitenkin sen arvoista, yllättävän syvä ja laadukas peli kuitenkin kyseessä. Tämä peli on aika tehokkaasti hävinnyt Internetistä, mutta onneksi satuin löytämään tämän historiallisen aarteen varmuuskopioiduista varmuuskopioista. Pelin voinee ladata ainakin täältä.

SpurguX


Ei ole spugen elämä aina helppoa.

Vähän kuin Nethack, mutta suuren lohikäärmeitä teurastavan seikkailijan sijasta olet pultsari joka vetää poliiseja, punkkareita ja mummoja turpaan. Käyttöliittymä on mukavan pelkistetty, joskin ASCII-merkkien tulkintaa vaikeuttaa huomattavasti se, että pelin help-fileä ei saa auki. Wikipediasta löytyy kuitenkin osittainen apu aiheeseen, joskin aseet ja muut esineet näyttävät puuttuvan listasta. Parhaitenhan kaikki selviää kokeilemalla. Liikkumiseen toimivat nuolinäppäimet, numpad ja HJKL, koska peli on tehty vuonna -87, jolloin oli normaalia liikkua ympäriinsä HJKL-näppäimillä. Muita toimintoja lähtee ainakin kirjainten yläriviltä.

Ehkä eniten päänvaivaa kuitenkin tuotti keksiä kuinka pääsee seuraavalle tasolle. Tavoitteenahan on edetä pelissä siirtymällä oikeassa alakulmassa olevan "suurempi kuin" -merkin kohdalle, ja painaa näppäimistöstä "suurempi kuin" -nappulaa sen jälkeen kun ruutu on tyhjennetty kaikesta arvokkaasta (kaljasta, ruoasta ja mummoista). Kaikista maailman paikoista tämä tieto löytyi Koululainen-lehden nettisivuilta. Peli löytyy ainakin Jonnewebistä: Milloinkahan lie viimeksi tullut käytyä kyseisellä sivulla. Dosboxilla pyörähtää käyntiin.

1 kommentti: