tiistai 24. toukokuuta 2016

Arvostelussa Suomen alkoholilain muutos

Suomen alkoholilaki muuttuu! Ehkä. Jonkinlainen sopu muutosajatuksesta on saatu aikaan, jonka perusteella voidaan tehdä hallituksen esitys, joka voidaan sitten ensi syksynä äänestää eduskunnassa nurin ja jatkaa "vanhaan hyvään malliin". Arvostelussa on kuitenkin tämän hetkinen ehdotelma, jonka pääkohdat on poimittu Hesarin uutisesta täältä.

Kaupoissa saa myydä 5,5 prosentin vahvuista alkoholia
Vastustan. Nosto 4.7 prosentista 5.5 prosenttiin tarkoittaa sitä, että olen keskimäärin 0.8 prosenttia kovemmassa humalassa. Tämä tarkoittaa myös suoraan sitä, että krapulatkin ovat lähes yhden prosentin kovempia. Näin vanhalla iällä ei vanha enää kestä tällaisia tutinoita, vaan kuukahtaa siihen paikkaan. Saman tien suorilta yksi turha alkoholikuolema lisää Suomen maahan.

Oispa hengissä.

Valmistustavalla ei ole enää kaupassa väliä
Vastustan. Onhan se nyt todellakin tärkeää onko se juoman pahamaineisimmat 4.7 prosenttia tehty käymällä vai jostain viinasta sekoittamalla. Käymisteitse tehty alkoholi nimittäin on terveellisempää, sillä se on luonnonmukaisesti hiivasta ja sokerista tehty. Kaikki muu on vain väkevää paholaisen myrkkyä, joka aiheuttaa maksakirroosin ja yhden turhan alkoholikuoleman.

Ravintolat saavat myydä alkoholia myös ulos
Vastustan. Tyhmä muutos. Alunperinhän tätä ideaa markkinoitiin sillä, että ravintolasta voisi ostaa namiskuukkeliviinipullon mukaan syömisen jälkeen. Mutta kun ravintolasta saa myydä vain 5.5 prosenttista alkoholia ulos, niin millaista viiniä sillä saa? Toki olutta voi myydä ulos, mutta en tiedä. Anarkiaa vain aiheuttaa tuollainen juomien kuljettelu minne sattuu.

Karsinat katoavat festivaaleilta ja ravintoloiden väliltä
Vastustan. Liian täydet kaljateltat ja tarpeettoman pitkät jonot kuuluvat olennaisesti suomalaiseen festarielämään. Ne pitävät ihmiset mukavan loitolla tuosta juomisen paheesta. Ennen ihmiset ovat joutuneet valitsemaan oluen ja musiikin välillä, mitä siitä muka tulee jos ihmiset saavat kaiken mitä he haluavat? Veteliä pullamössösorsia tulee lisää. Kyllä virkamies tietää missä ja milloin ihmisellä on jano.

Tällaiselta kunnon kaljakarsinan pitäisikin näyttää.

Valomerkki voi siirtyä neljään
Vastustan. Jälleen vetoan vanhuuteeni. En ole enää muutamaan vuoteen jaksanut muutenkaan istua neljään/valomerkkiin asti baarissa, miksi sitä pitäisi enää pidentää? Valomerkin voisi siirtää vaikka yhdeksi, jolloin voisin mennä nukkumaan kotia valomerkin aikaan ja tuntea oloni edelleen vetreäksi nuoreksi. Tai ainakin joksikikin muuksi kuin ikälopuksi luovuttajaksi, joka ei jaksa edes istua baarissa loppuun asti.

Tuplia saa myydä
Vastustan. Olen käytännössä aina tähän mennessä onnistunut ostamaan tuplat kun olen sitä yrittänyt. Menetän ne vähätkin katu-uskottavuuden ja anarkomarkoilun rippeet jos tästä harrastamastani paheesta tehdään laillista. Sen jälkeen olen pelkkä nössö mies vielä nössömmän miehen kuorissa, ja tästä ei seuraa mitään muuta kuin kiusaamista ja mielipahaa. Mahdollisesti yksi alkoholikuolema myös.

Olen niin heikko

Alkoholia saa myydä myös velaksi
Vastustan. No okei, kerrankin vakavissaan. Alkoholin myyminen velaksi ei ikinä oikeastaan kuulosta hyvältä ajatukselta. Joskin tässä nyt oli kyse siitä, että saa myydä pankkikortin credit-puolelta, mikä sinänsä on kai ihan järkevää. Mietin kuitenkin että pystyykö hyvällä mäihällä yhden kuukauden kekeilemään kaljaa "ilmaiseksi". Kovin pitkälle moinen bisnesmalli ei taida kuitenkaan kantaa.

Pienpanimot saavat myydä vahvoja oluita suoraan valmistuspaikalta
Vastustan. Kaikki mikä helpottaa yrittäjän elämää on väärin. Ei yrittäjällä kuulu olla helppoa, eihän heitä muuten kutsuttaisi yrittäjiksi. Muuten he olisivat tekijöitä tai suorittajia, ja se on semanttisesti ihan väärin. Tämä myös helpottaa kuluttajan elämää, mikä ei myöskään ole oikein. Kuluttajasta tulee tuhlaaja jos hän pystyy helposti saamaan haluamansa kulutustuotteen. Kaiken pitää olla vaikeaa.

Alkot ovat auki pidempään
Vastustan. Se, että Alkot ovat tunnin pitempään auki, tarkoittaa sitä, että ihmiset juovat "aika jumpetin paljon" enemmän kuin ennen. Näin sanottiin netissä. Varovainen arvioni onkin, että tämä muutos aiheuttaa suoraan, välittömästi ja peruuttamattomasti noin 55 000 ihmisen (alkoholi)kuoleman. Tunnen jo kuinka elinvoimani hiipuvat tätä miettiessä.

Kipua, tuskaa ja nautintoa.

Ravintoloiden A- ja B-oikeudet poistuvat
Vastustan. Tässähän tulee heti se käytännön ongelma vastaan, että ennen on voinut mennä huoletta C-oikeuksiseen baariin oluelle tai kahdelle. Nyt kun joka paikasta saa jäykkää, on huomattavasti suurempi riski että homma lipsahtaa lapasesta ja pari bisseä muuttuukin pariksi kossuksi. Miten siinä sitten kehtaa enää perheellinen mies mennä kotia? Avioerojen määrä kasvaa ja kristilliset arvot rapautuvat. Itsemurhatilastot ampaisevat nousuun. Armageddon koittaa.

Kotona saa valmistaa alkoholia käymisteitse ilman erityisehtoja
Vastustan. Olen huolestunut siitä, että kohta teen kiljua, juon sitä ja tulen sokeaksi. Eikö valtio voisi tehdä mitään estääkseen minua tekemästä tätä? Missä on eduskunnan kunnia, missä on kansanedustajien vastuu? Minä ainakin tiedän ketä syyttää omista ongelmistani, ja se on todellakin joku muu kuin minä itse.

16-vuotias saa valvottuna myydä alkoholia
Vastustan. Eikö kukaan ajattele lapsia? Lapsi näkee alkoholin, lapsi koskee alkoholiin, lapsi myy alkoholia. Lapsi saavuttaa jo alaikäisenä syvemmän tason henkisen yhteyden alkoholiin, eikä sitä pystytä millään valvomisella estämään. Tämän myyntiehdotuksen voisi kuitenkin hyväksyä jos alkoholi olisi käärittynä paperipussiin, sillä tämä pussi estäisi alkoholin näkemisen ja koskemisen. Lapsi ei myöskään tietäisi mitä myy, joten hän ei voisi leimautua paheeseen.

Mitähän tämä nainen juo? Se jääköön mysteeriksi.

Happy houria saa mainostaa
Vastustan. Olen niin vaikutuksille altis, että jos näen mainoksen halvasta alkoholista, niin juon sen. Heti. Välittämättä seuraamuksista. Tänäänkin näin sähköpostissa seitsemännen mainoksen pikkunakkia pidentävästä ihmevehkeestä, joka oli pakko ostaa heti, koska se oli mainos. Kuusi edellistä eivät vielä ole saapuneet, mutta ehkäpä seitsemäs kerta toden sanoo. Voisin seuraavassa blogissa tehdä arvostelun näistä.

Kaiken kaikkiaan 0/5 muutos, ei jatkoon eduskunnan käsittelystä. Päivi pelasta pakanat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti