torstai 21. huhtikuuta 2016

Valtakuntamme vakuuttavimmat vaakunat

Eksyin Wikipedia-sivulle, jossa listattiin kaikki Suomen kuntien vaakunat. Ajattelin tarkalla graafisella silmälläni poimia parhaat niistä listaan. Olenhan sentään suunnitellut Fiverissä yhden Facebook-kansikuvan (josta en koskaan edes saanut sitä vitosta), joten mielestäni olen täysin pätevä tällaiseen kuva-analyysi tehtävään. Minulla on myös kaksi silmää, mikä auttaa tehtävässä.

Kuortane
Kuortaneen vaakunassa on kala, joka uiskentelee suhteellisen hämmästyneen näköisenä vedessä. Syy, miksi tämä kala on niin hämmästynyt, on todennäköisesti se että vesi on liekeissä. Itsekin vähän ihmettelen sitä.

Kauhava
Ketään ei varmaan yllätä, että eteläpohjalaisen Kauhavan kunnan vaakuna on joskus ollut puukko. Harmi ettei enää nykyään. Yllättävää sinänsä ettei puukkovaakunan poistumiseen liittynyt mitään kukkahattuilua, vaan jotain kuntaliitospolitiikkajuttua. Olin jo valmiina möksähtämään.

Joutseno
Joutsenon vaakunassa on luonnollisesti joutsen. Vihaisen näköinen sellainen. Toisaalta käsittääkseni joutsenet ovat kohtuullisen äksyjä elikoita muutenkin, että siinä mielessä varmasti ihan sopiva kuva. Tulee mieleen jonkun urheiluseuran logo.

Laihia
Laihian vaakunassa on luonnollisesti... orava. Joka nuolee käpyä erittäin... keskittyneen näköisenä. Villi veikkaus mistä tämä Orava tulee: laihialaisista heitetään vitsiä siitä miten he ovat rahoistaan tarkkoja. Oravalla on päällään oravannahka, jota on joskus käytetty rahana. Tadaa.

Lappeenranta
Tuiman näköinen partapotso itsensä kokoisen nuijan ja vähäisen vaatetuksen kera. Epäilen että tällä nuijalla kompensoidaan jotain muuta. Ainakaan tuon lehtipensaan alle ei mahdottomia miekkoja piilotella.

Hämeenlinna
Vähän mitäänsanomaton vaakuna, mutta sitten katse kiinnittyy aurinkoon. Aurinkoon, jolla on hymynaama. Hymynaama, jolla on sieluttomat silmät. Kuvastaa siis täydellisesti Hämeenlinnaa.

Köyliö/Säkylä
Pakko nostaa (piispan)hattua kylälle, jonka vaakuna perustuu historialliseen tapahtumaan/legendaan, jossa erästä piispa Henrikiä taputeltiin kirveellä Köyliönjärven jäällä talonpoika Lallin toimesta. Varmaan kyllä ainoa asia mistä Köyliö tunnetaan, että siinä mielessä ihan oikea veto.

Inari
Tämäkin kala näyttää hämmentyneeltä. "Mitä nämä sarvet ovat, ja miksi ne kasvavat minun päästäni?" Samaa pohdin minäkin. Mielikuvitusta ainakin on käytetty. On tämä toisaalta hienompi kuin poro, jolla olisi kalan evät.

Taiteilijan näkemys aiheesta. Ehkä ei kannata lopettaa päivätyötä vielä.

Eura
Vihaisen näköinen karhu, miekka kourassa, valmiina pistämään paikkoja päreiksi. Raa'an alkukantaista ja voimakasta, yhdistettynä moderniin miekka- ja raudantakomisteknologiaan. Mikä voisi olla tämän karskimpaa ja vakuuttavampaa?

Lapua
Mies ratsastamassa karhulla nuija kädessä tietty. Tästä ei voi enää paremmaksi pistää. Haluaisin todellakin tietää tämän vaakunan tarinan, tai mistä ajatus tällaiseen on tullut jos tähän ei liity mitään hienoa taustajuttua. Tai vähintään kiinnostaisi tietää että miten monen annoksen jälkeen tällainen idea on keksitty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti