maanantai 7. maaliskuuta 2016

Totuus opintotuen leikkaamisesta

Viime aikoina opiskelijoita on vaihtelun vuoksi möksäyttänyt puheet opintotuen leikkaamisesta, vaikka nimenomaan ennen vaaleja joka puolelta lupailtiin että opintotukea ei leikata. Tokihan tämä nyt ilmitullut ehdotus ei varsinaisesti yllätä, sillä kepu pettää aina, Kokoomus yksityistäisi kaiken ja Perussuomalaisia ei kiinnosta kuin vanhukset.

Kompromissit ovat toki tärkeitä, mutta näin suoraselkäinen valehtelu alkaa jo huvittaa.
Mutta jotta voitaisiin ymmärtää tämän esityksen syyt, niin on tutkittava pintaa syvemmältä. Tälle suunnitelmalle löytyy nimittäin paljon vanhempi ja perinteisempi syy kuin pelkkä raha. Mistä eduskunta pääasiallisesti koostuu? Likaisista vanhoista sedistä. Mistä likaiset vanhat sedät tykkäävät? Nuorista opiskelijanaisista.

Maailmalla tapahtuu jossain määrin opintojen rahoitusta strippaamalla, tai huonommassa tapauksessa letun levittämisellä rahaa vastaan. Ainakin suht tiuhaan saa lehdistä lukea tarinaa tällaisesta. Suomessa tämä on ilmeisesti kuitenkin kohtuullisen harvinaista hyvän opintotukisysteemin takia. Sopivasti osuvilla leikkauksilla voidaan kuitenkin sysätä ihmisiä oikeaan suuntaan, kuten setämiehille varmasti sopii.

Seuraavaksi Suomeen koulupukupakko.
Sivulauseena, sinänsä jos joku on erehtynyt tutustumaan Suomen "aikuisviihdetuotantoon" (eikä ole tipahtanut kylmäksi siltä istumalta), niin hän voi todennäköisesti allekirjoittaa väitteen että pieni kasvojenkohotus olisi kyllä tarpeen. Aika kurppaista menoa.

Tokihan jos lainanotto ja sen takaisin maksaminen ei hirvitä niin sitten tässä uudessa leikkaussuunitelmassa ei ole mitään ongelmaa. Tämän lisäksi tietty pitäisi olla varma siitä, että se mitä haluaa opiskella on _se_ oikea ala ja että mitään odottamatonta opiskelua hidastavaa ei tapahdu seuraavan viiden vuoden aikana. Eli tämä on toimiva suunnitelma aika marginaalisen ihmisryhmän kannalta.

Helpompaa on kuitenkin varmaan kitkuttaa opintotukikuukaudet ilman lainaa, jonka jälkeen voikin hankkiutua sitten mukavan toimeentulotuen piiriin. Joka ilmeisesti muutenkin on suurempi kuin opintotuki. Jotenkin koko tilanteessa järjettömintä on kuitenkin se, että kun saatavaa tukea leikataan niin tulorajaa ei höllennetä. Eli saat vähemmän rahaa, muttet saa itse korjata tilannetta. Koska syyt.

Vaihtoehtoisesti sitten ongelman voi korjata koko ongelman hankkimalla rikkaan sponsorin. Kun vanhemmat, kaverit tai sugar daddy maksaa opiskelut pöydän alta niin ei tarvitse itse stressata liikoja.
Kai tämäkin on jokin vitsi.

Kirjoittaja on asian tuntija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti