torstai 17. maaliskuuta 2016

Löytöjä ulkoiselta kovolta

Teran kokoisessa ulkoisessa kiintolevyssä on se hyvä puoli, että sitä ei tarvitse ikinä tyhjentää. Jos levy sattuu täyttymään niin siinä vaiheessa on jo korkea aika muutenkin ostaa uusi. Enkä usko että ketään kiinnostaa oikeasti teran kokoiselta levyltä kerätä kaikkea turhaa härpäkettä pois. Ja tällä tavalla vanhoista kiintolevyistä tulee hauskoja aikakapseleita. Eilen selailin vanhoja varmuuskopioita, ja löytyihän sieltä vaikka mitä hienoa.

Esimerkiksi Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen "Digitaalisen median perusteet" -kurssin hienot esseet. Suoritin tämän kurssin lukiossa, joten ikää esseellä on jo kuusi vuotta. Alta voi lukea kuinka olen lukiolaisen tietotekniikan taidoilla yrittänyt selittää mikä CSS-tiedosto on. Kurssista tuli nelonen, että ei se varmaan ihan puutaheinää ole. Sujuvaa paskanjauhantaa ja huippuhyvää retoriikkaa paperille jo vuodesta 2009.


Tyylitiedostot luodaan html-koodin rinnalle, erillisenä tiedostona. Tiedostoon koodataan kaikkien sivulla näkyvien objektien tyyliin vaikuttavat seikat, kuten linkkien väri tai fontti, kuvien asemointi ja muut ulkonäölliset asetukset. Tämän jälkeen nettisivun tekijä voi liittää koodaamansa tyylitiedoston luomaansa sivustoon luodakseen yhtenäisen tyylikokonaisuuden koko sivustolle. Mutta toisaalta, joissakin tapauksissa on myös käyttäjien mahdollista tuoda omia itse tekemiään tyylitiedostojaan muokatakseen sivuston ulkoasusta oman makunsa mukaisen. Tyylitiedostojen käyttöä ei kuitenkaan pidä sekoittaa esimerkiksi joidenkin sosiaalisten palvelujen tarjoamiin kustomointimahdollisuuksiin. Näissä tosin saatetaan luoda tyylitiedostoja, mutta yleensä ne generoidaan automaattisesti.

Myöskin junnumpana harrastin Ylilautaa, tai Kuvalautaa, kun se vielä oli silloin pystyssä (jonnet ei muista). Nykyään en myönnä mitään. Yhtenä iltana pistettiin neljän kaverin kanssa järjetön pakotus päälle, ja postattiin hauskoja artisokkameemejä koko yö. Bannithan siitä tuli. En tiedä miten hauska se juttu näin jälkikäteen oli. Löytyi kuitenkin tallennettuna koko lanka. Valittettavasti parhaat K-18 kuvat piti jättää pois ettei maine koko perheen blogina tahriutuisi.




Toki koneella pitää aina olla jonkin verran hassuja kuvia. Valitettavasti tämä hassujen kuvien kokoelma on aika rajallinen, mutta tässä pari jotka osuivat käteen "Muita kuvia"-kansiosta. Pitäisi kai uudelle koneelle alkaa tekemään kuvakokoelmaa.

Diplomi-insinöörin arkipäivää

Muistan kuinka tämä kuva oli postattuna Facebookiin, Muistan myös sen mielensäpahoituksen määrän kommenteissa.
1st gen FTW
Jokainen ohjelmistoteollisuudessa työskennellyt tietää tämän
Ja vielä muutama kuva itsestä villeiltä nuoruusvuosilta lukiosta. Kuvatekstit kertovat enemmän kuin tuhat tekstiä, jotka eivät ole kuvatekstejä.

Tämä kuva on otettu Itävallassa. Osallistuin johonkin EU-radioprojektiin lukiolaisille, ja osallistumseen kuului veronmaksajien kustantama matka toiseen osallistujamaahan. Muistaakseni jossain vaiheessa oli vapaa-aikaa muutama tunti, mikä tietysti kului paikallista supermarkettia ja alkoholia metsästäessä. Prioriteetit. Käytiin myös suklaatehtaassa, joka ei sisältänyt umppa-lumppia.

Tämä kuva taas on otettu Oulaisten Medusassa. Kuva ajoittuu siihen vaiheeseen elämää, kun on juuri tullut täysi-ikäiseksi ja on pakko ottaa kuvia koko ajan baarissa mahdollisimman hassuilla ilmeillä, koska on täysi-ikäinen ja saa olla baarissa ja kännissä. Jälkikäteen tätä kuvaa katsoessa häpeän määrä on kohtuuden rajoissa. Oli muuten hiljainen ilta, kuvassa kello on yksi eikä muistaakseni siinäkään vaiheessa ketään näkynyt.
Viimeinen kuva on otettu seuraavana iltana Raahen ilmeisesti nykyään kuopatusta Night Club Ginasta, jossa olin vetämässä DJ-keikkaa. Muistaakseni (ja kuvasta päätellen) kärsin jonkinasteisesta päänsärystä, mikä ei sinänsä DJ:lle ole varsin suotava ominaisuus. Sinnillä sekin ilti taisi mennä. Luojan kiitos enää ei tarvitse istua baareissa viikonloppuja soittamassa huonoa musiikkia.

Ihan hauskaa oli kaivella vanhoja. Ehkä voisi joskus etsiä lisää settiä jos löytyisi jotain jännää. Kuvia tuntui pääasiassa löytyvän. Pari vanhaa hauskaa peliä löytyi myös, mutta en pystynyt testaamaan niiden toimivuutta x86-koneen puutteessa. Muuta sisältöä ei oikein kehtaa edes laittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti