tiistai 17. marraskuuta 2015

Kuinka tehdä diplomityö: 6 käytännön neuvoa valmistumiseen

Nyt kun diplomityöni alkaa olla suurinpiirtein loppusuoralla (paskat ole, itseäni vain huijaan), mielestäni kykenen neuvomaan muita. Ja ainahan se on muutenkin kiva päästä pätemään. Veikkaan että diplomityöhön pätee samat lainalaisuudet kuin oppariin ja graduun. Kumpaakaan näistä en ole ikinä tehnyt, mutta Facebookissa nähtyjen hajoilustatusten perusteella kyse on käytännössä samasta asiasta: ihmisen hajottamisesta mahdollisimman pieniksi palasiksi opintojen lopuksi.

1. Varaa enemmän aikaa kaikkeen. Kaikkeen.

Tein amatöörimäisen virheen, ja ajattelin fiksuna tyyppinä pyöräyttäväni työn kolmessa kuukaudessa päivätyön ohella. Nyt kuusi kuukautta myöhemmin loppu melkein häämöttää mutta vieläkään ei ole varsinaisesti valmista. Aikataulutuksessa kannattaa soveltaa ohjelmistokehittämisestä tuttua keinoa yhteen tehtävään kuluvan ajan arvioimiseen: määrittele aika, jonka puitteissa pystyt suorittamaan lyhyehkön tehtävän, kerro se kahdella ja vaihda isompaan aikayksikköön. Eli yhden tunnin tehtävään kannattaa varata kaksi päivää. Kuulostaa typerältä, mutta vastaa pelottavan hyvin todellisuutta.

2. Älä päädy yliopiston kiireisimmän henkilön ohjattavaksi.

Oikeastaan harvalla henkilöllä on minkäänlaista määräysvaltaa sen suhteen kuka työn ohjaajaksi valitaan. Näissä tilanteissa ei auta kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta. Toisaalta yleensä kuitenkin kaikki ohjaajat ovat niin kiireisiä että sinällään aivan sama kenen ohjaamana sitä paskaa valuu niskaan. Ei kuitenkaan ole huikean kivaa, kun neljän päivän tavoittelun jälkeen saa ohjaajalta vastauksen, joka on tasoa "en tiedä".

3. Älä hajoa.

Tämä vinkki on samaa tasoa kuin yliopiston opaskirjasessa oleva neuvo "älä jää jumiin". Hajoamatta jättäminen on kuitenkin siinä mielessä tärkeä osa työtä, että rikkinäisenä rauniona on haastavaa kirjoittaa yhtään mitään. Myöskin kyyneleet kastelevat paperiluonnokset ja tekevät niistä epäsiistin näköisiä. Hyviä neuvoja hajoamisen välttämiseen ovat:
- Hymyile väkisin
- Toistele lausetta "se kaikki on pian ohi" toistuvasti hiljaa Wordin ääressä.
- Teippi
- Pidä virkistävä vartin reippailutauko ja syö esimerkiksi hedelmä
- Itke kuitenkin

4. Myy sielusi saatanalle

Diplomityötä tehdessä kannattaa hyödyntää kaikkea mahdollista ulkopuolista apua. Fiksulla myyntityöllä voit helpottaa kirjoittamisen aiheuttamaa tuskaa. Sielu on tosin kohtuullisen arvokas kauppatavara, joten kannattaa pyytää jotain extraa vaihdossa. Esimerkiksi leivänpaahdin on hyvä. Voit myös uhrata vuohen jos et raaski luopua omasta sielustasi, mutta silloin joudut kyllä luopumaan myös leivänpaahdinhaaveista.

5. Hanki jatkuvaa palautetta

Palautteen hankkiminen työstä on kannattavaa jos 1) haluaa saada kohtuullisen arvosanan 2) haluaa ylipäätänsä saada hyväksytyn arvosanan. Toki jokaista paperiroskaluonnosta ei kannata työntää sille päävalvojalle, joka ei ehdi vastata sähköposteihin, puheluihin, tekstareihin, ovisummerin hakkamiiseen tai telepatiaan. Yleensä työllä on "se toinen" valvoja, jonka varsinainen tehtävä on hoitaa päävalvojan tehtävät. Ja jos ei siltäkään löydy aikaa niin työnnä se (paperi)läjä vaikka jollekkin kaverille. Tosin harvemmin kukaan vapaaehtoisesti käy 40+ sivuista nivaskaa läpi, joten pientä lahjuksentynkää yleensä joutuu kehittämään.

6. Pidä katse maalissa

Tavoitteena on aina toki valmistuminen, mutta pääasia diplomityössä sen tekemisen aikana on se, että sitä ei enää tarvitse tehdä. Ikinä. Kannattaa siis asettaa jokin tavoittelemisen arvoinen asia, jolla palkitset itsesi kun työ on valmis. Itse olen päättänyt, että kun työ on hyväksytty niin työnnän jokaisen sivun jokaisesta luonnoksesta yksi kerrallaan paperisilppuriin. Tällä hetkellä silputtavaa on pitkälle kolmattasataa sivua ja määrä kasvaa jatkuvasti. Luultavasti kehitän myös silppuamisen oheen jonkin mukavan juomapelin, esimerkiksi "aina kun ei vituta, ota huikka".

Näillä ohjeilla lopptyön tekeminen helpottaa huomattavasti. Ennenkuin huomaatkaan, työ on valmis ja olet aikuinen ihminen valmiina työelämän haasteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti