![]() |
Antaisitko lapsesi harrastaa tällaista? |
Muistan yläasteen ohjelmoinnin alkeiden kurssin, jossa käytettiin Javaa. Jokaisen ohjelman alkuun piti kirjoittaa public static void main(String [] args), mutta sitä ei koskaan selitetty miksi. Nyt kun tiedän miksi se pitää kirjoittaa niin tiedän myös miksi sitä ei selitetty. Sen selittämiseen kestää kohtuuttoman kauan aikaa, eikä se palvele ohjelmoinnin alkeiden opettelua. Siksi pitää valita jotain järkevämpää, joka sopii "kohdeyleisölle".
![]() |
Tätä ymmärtää lapsikin, kun sen kääntää suomeksi. On käännetty jo. |
Ei niin. Eikä kaikista tulee historioitsijoita, vaikka olen ala-asteella kokeessa muistellut minä vuonna solmittiin Pähkinäsaaren rauha. En muistanut silloin enkä muista nytkään. Eikä kaikista tule biologeja, vaikka pakolla olen koittanut erottaa erilaisia lokkeja yläasteella. Naurulokki on se, jolla on ruskea pää, muita en muista.
Ohjelmoinnin suurin hyöty ei kuitenkaan ole ohjelmointitaito, se on enemmänkin mukava bonus. Isompi hyöty on looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaito, jotka ovat tärkeässä osassa ohjelmoinnissa. Myöskin se, että tarjotaan mahdollisuus kokeilla tällaista "uutta" saattaa antaa kipinän asian harrastamisen. Sama asia kuin kuvaamataidon tai käsityön kanssa.
"Ei oo ennenkään tarvinnut, hyvin pärjännyt tähänkin asti vittu"
Toinen seikka on se, että tietokoneet valitettavasti tulevat olemaan entistä tärkeämmässä osassa ihmisten elämää tulevaisuudessa. Olisi siis hyvä, jos jokaisella olisi edes auttava käsitys siitä, miten se kiuas työhuoneen nurkassa toimii ja miten sitä voi sietää ja joskus jopa hallita. Sama juttu Internetin kanssa, olisi hyvä tietää että se ei ole pelkästään seinästä tulevaa mustaa magiaa jolla voi selata kissakuvia.
Ohjelmointia ei ole kuitenkaan järkevä opettaa jatkuvalla syötöllä kuutta vuotta. Sitä voisi ala-asteella opettaa vuoden pari, jonka jälkeen sitä voisi jatkaa valinnaisena. Koodaaminen vaatii ennen kaikkea harrastuneisuutta ja mielenkiintoa jos siinä haluaa olla hyvä (edelleenkin, kuten kuvis ja kässä), ja jos oppilaalta ei löydy kumpaakaan niin ketään ei hyödytä patistaa opiskelemaan ohjelmointia sen enempää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti